Majhno, a pomembno upanje: ruska vojska in ukrajinske oblasti v Konotopu dosegle dogovor o nenapadanju

Prav gotovo niste še nikoli slišali za Konotop, ne tako majhno mesto severovzhodno od glavnega in največjega ukrajinskega mesta Kijev in severozahodno od drugega največjega mesta te države- Harkova. Konotop ima nekaj tisoč prebivalcev manj kot Maribor, za primerjavo.

Kot je ob 13:40 sporočila neodvisna ruska tiskovna agencija Interfax, so predstavniki tamkajšnjih ukrajinskih oblasti in ruske vojske dosegli dogovor o nenapadanju.

Morda bo v prihodnosti takšnih poročil vse manj.
Vodja regionalne uprave Sumyja: Ruske sile ne bodo vstopile v Konotop

Uprava vzhodnoukrajinskega mesta Konotop v regiji Sumy se je torej pogajala z ruskimi silami in z njimi dosegla dogovor, da ne bodo vstopile v mesto, je povedal vodja območne vojaške uprave Sumy Dmytro Zhyvytsky.

“Pogovor v Konotopu med Rusi in od mene pooblaščenim predstavnikom vojaške uprave je trajal približno 12 minut. Dogovor je naslednji: o menjavi oblasti se ne bomo pogajali. Zanima jih red in zakon. Vstopa vojaških sil ne bo. Ukrajinska zastava je tam, kjer naj bi bila,” je na spletnem omrežju Telegram sporočil Zhyvytsky (Živicki).

Strani sta se dogovorili, da ukrajinske sile ne bodo streljale na Ruse, da ne bo nobenih provokativnih dejanj na obeh straneh in da bodo ostale tam, kjer so zdaj.

Ruske sile bodo ob tem zagotovile neoviran prehod gospodarskih vozil, reševalnih vozil in vozil, ki prevažajo živila in humanitarni tovor, še navaja v svojem sporočilu.

Majhen, a pomemben premik, ki dokazuje, da je vzpostavitev dialoga možna, bi lahko dodali.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: