Norveški Nobelov odbor je sinoči sporočil, da so prejeli 343 nominacij za letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za mir. Med predlogi je 251 posameznikov in 92 organizacij, so še sporočili.

Čeprav je bil rok za nominacije konec januarja, bi lahko intervencija/vojna v Ukrajini vseeno vplivala na seznam kandidatov, saj so lahko svoje kandidate predlagali tudi člani odbora na prvem srečanju, ki je bilo včeraj.

Odbor sicer nikoli ne komentira nominacij, ki ostanejo tajne najmanj 50 let.

Kandidate pa lahko razkrijejo tisti, ki so jih predlagali. Tako so letos med nominiranci mjanmarski borci za demokracijo, papež Frančišek, britanski televizijski voditelj David Attenborough, Svetovna zdravstvena organizacija in voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

Med kandidati tudi zveza NATO. Zloglasni ukrajinski pro-nacistični AZOV bataljon pozira z zastavo organizacije.

Slednja je predlagana zaradi “svojih pogumnih, neutrudnih in miroljubnih prizadevanj za demokracijo in svobodo v svoji državi”, je pred mesecem dni dejal norveški konservativni poslanec Haarek Elvenes.

Drugi kandidati, ki so jih še razkrili predlagalci, so ruski aktivist Aleksej Navalni, Mednarodno kazensko sodišče v Haagu, WikiLeaks in Chelsea Manning ter- pozorno zdaj- zveza Nato.

Nominacije so se (predvidoma) zaključile 31. januarja, nagrajenec pa bo razglašen oktobra.

(mbo)