Nordijsko svetovno prvenstvo, ki ga bo od 22. februarja do 5. marca 2023 gostila Planica, pomeni veliko priložnost za turizem in gospodarstvo zgornje Gorenjske, so prepričani tamkajšnji župani.

Včeraj so se tako na Bledu sestali z generalnim sekretarjem organizacijskega komiteja Planica Tomažem Šušteršičem, ki je izpostavi izjemen domet prvenstva, je sinoči poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Za izvedbo bo sicer potrebnih nekaj infrastrukturnih prilagoditev in reorganizacij potniškega prometa, vendar je kranjskogorski župan Janez Hrovat prepričan, da jim bo uspelo.

Tako župani kot organizatorji so veseli, da šolsko ministrstvo kaže posluh za njihov predlog, da bi se zimske šolske počitnice v prihodnjem letu izvedle v drugem terminu in se ne bi pokrivale s prvenstvom. Kot je dejal blejski župan Janez Fajfar, bi bilo to za turizem, pa tudi za družine, zelo pomembno.

Planica, letalnica.
(avtor: Borut Podgoršek, MORS – http://www.mo.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/7682/; licenca: CC BY 3.0; URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47655347)
Zaključek svetovnega pokala in poleti spet pred gledalci

Ti. planiški praznik bo letos med 24. in 27. marcem, potek pa bo malodane standarden. Začel se bo s četrtkovimi kvalifikacijami, v petek bo posamična tekma, v soboto ekipna, v nedeljo pa še finale svetovnega pokala. Cene najnižjih vstopnic se gibljejo med 20 in 33 evrov, za tribune in ViP prostore pa so na voljo po 85 in 95 evrov.

Občinstvo smo v izteku planiške letalnice zadnjič videli marca 2019. Potem je udarila (domnevna) pandemija, zato se je naslednja sezona predčasno končala med norveško turnejo. Tedaj bi moralo biti pod Poncami svetovno prvenstvo v poletih, ki je bilo nato prestavljeno na december.

Lansko zimo je zato Planica kar dvakrat gostila skakalno elito. Najprej na decembrskem svetovnem prvenstvu, marca lani pa še na tradicionalnem zaključku svetovnega pokala. Oba dogodka sta potekala brez gledalcev.

V sredo se bo sicer začela norveška Raw Air turneja. Tekme bodo le v Lillehammerju in Oslu. Med 10. in 13. marcem bo- v prav tako norveškem- Vikersundu svetovno prvenstvo v poletih.

Tudi poslednji konec tedna pred Planico bodo na sporedu poleti; ti bodo v Nemčiji, kot že običajno v Oberstdorfu.

(mbo)