V izjavi na svoji spletni strani so pri družbi zapisali, da so zaskrbljeni zaradi “tragičnih dogodkov v Ukrajini“. Pozvali so k “takojšnjemu prenehanju oboroženega spopada” in dejali, da v celoti podpirajo njegovo rešitev s pogajalskim procesom z diplomacijo.

Lukoil velja za eno prvih velikih ruskih podjetij, ki se je izrekla proti invaziji. Zahod upa na upor v Rusiji, ki bi ga lahko vzpodbudile ekonomske sankcije.

Kitajci zanikali ameriško poročanje o dogovarjanju z Rusi

Kitajsko zunanje ministrstvo trdi, da je poročilo o kitajsko-ruskem usklajevanju pred ruskim napadom na Ukrajino “lažna novica“. Tiskovni predstavnik ministrstva Wang Wenbin je dejal, da so takšne prakse odvračanja pozornosti in prelaganja krivde “sramotne in vredne prezira“.

New York Times je v začetku februarja poročal, da so visoki kitajski uradniki prosili ruske kolege, naj ne napadajo Ukrajine, preden se končajo zimske olimpijske igre v Pekingu.

Časnik se je skliceval na uradnike administracije Joeja Bidna in neimenovane evropske diplomate, svoje trditve pa podkrepil s pregledom poročil zahodnih obveščevalnih služb.

Kitajska: takšne prakse odvračanja pozornosti in prelaganja krivde so "sramotne in vredne prezira".
Svetovna banka ukinila vse programe v Rusiji in Belorusiji

Rusija ni dobila novih posojil ali naložb od leta 2014 in ruske priključitve ukrajinskega Krima, je v sporočilu, objavljenem včeraj, zapisala Svetovna banka.

Nova posojila Belorusiji niso bila odobrena od sredine leta 2020, ko so ZDA zoper slednjo uvedle sankcije zaradi spornih predsedniških volitev.

Vrednost SB posojil Belorusiji je leta 2020 znašala 380 milijonov dolarjev, aktivni projekti pa vključujejo financiranje ogrevanja na biomaso, razvoj gozdarstva in posodobitev izobraževanja, je razvidno na spletni strani banke.

Svetovna banka je Rusiji od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja odobrila več kot 16 milijard dolarjev posojil, zadnja odobrena projekta pa sta Program za mlade Severnega Kavkaza leta 2013 in Program obnove kulturne dediščine iz leta 2010.

Odločitev o prekinitvi programa v Rusiji in Belorusiji je bila sprejeta dan po tem, ko sta voditelja Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada napovedala, da bosta braneči se Ukrajini v prihodnjih tednih in mesecih pravočasno zagotovila dodatne milijarde dolarjev v tekmi s časom.

Obstaja nevarnost, da se bo vojna “občutno” prelila v druge države, so pojasnili.

Svetovna banka Rusiji ne namenja sredstev že 8 let.
Skupina SCHWARZ bo donirala za 10 milijonov evrov izdelkov

Skupina SCHWARZ, ena največjih trgovskih družb, ki vključuje Lidl in Kaufland, bo Ukrajini v obliki nujne pomoči donirala za 10 milijonov evrov izdelkov za pomoč pri čimprejšnji oskrbi beguncev blizu meje z Ukrajino.

“Skupino Schwarz pretresajo trenutni dogodki v Ukrajini. V tem težkem času je pomembno, da izpolnimo svojo odgovornost do skupnosti. Hitro, brez odlašanja in učinkovito zagotavljanje pomoči je trenutno ključna prednostna naloga,” so zapisali v izjavi skupine Schwarz. .

Poudarjajo, da skupaj z njunima trgovskima verigama Lidl in Kaufland že od začetka krize tesno sodelujejo s številnimi asistenčnimi organizacijami na kraju samem, pri čemer so podarili za približno tri milijone evrov izdelkov in denarja.

“Skupina Schwarz zdaj povečuje to donacijo na skupno 10 milijonov evrov za pomoč pri oskrbi beguncev na območjih blizu meje z Ukrajino v najkrajšem možnem času s trajnimi izdelki, higienskimi pripomočki in drugimi potrebščinami,” je še zapisano v izjavi.

(mbo)