Vlada je vzpostavila vladni klicni center, kjer bodo strokovnjaki z različnih področij nudili informacije o pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, so sporočili iz urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure.

Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, medtem ko je za klice iz tujine na voljo telefonska številka +386 1478 7530. V klicnem centru bodo strokovnjaki nudili informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije, na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.

Urad je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si. Aktualne informacije in kontaktne številke pa so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku.

Ljubljana, Rdeci kriz. Portret generalne sekretarke Rdecega kriza Cvetke Tonin. Generalna sekretarka Rdecega kriza Cvetka Tonin. (Nebojša Tejić/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1119550)
Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ Slovenije se ob krizi v Ukrajini pridružuje pozivom k človečnosti in miru. Vključil se je tudi v zbiranje sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine. Iz sklada solidarnosti je za pomoč Ukrajini danes odobril nakazilo 10.000 evrov.

Kdor želi pomagati prizadetim v Ukrajini, lahko prispevek za akcijo Pomoč Ukrajini nakaže na TRR SI56 0310 0111 1122 296. Sklic je SI00 96889, koda namena pa CHAR.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS na 1919 z besedo BEGUNCEM ali BEGUNCEM5.

Celje, dvorana Golovec. Dobrodelni koncert Klic dobrote v okviru Tedna Karitas. Voditeljica Bernarda Zarn.
(foto: Daniel Novakovič/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1096059)
Slovenska Karitas

Slovenska karitas, ki je doslej za najnujnejšo pomoč prizadetim v konfliktu v Ukrajini zbrala 56.100 evrov, ki jih bo posredovala karitasu v Ukrajini, zdaj zanje zbirala tudi materialno pomoč.

Materialno pomoč v hrani, vodi, higienskih pripomočkih in oblačilih bodo po slovenskih regijah zbirali v skladiščih škofijskih Karitas, in sicer v Mariboru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti. Kontaktne številke so objavljene na spletni strani karitas.si.

Hrano in higienske pripomočke bodo zbirali tudi v označenih vozičkih po trgovskih centrih.

Zbirali bodo predvsem suho ali trajno in dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (konzerve, narezek, otroška hrana, testenine, mleko ipd.), higienske pripomočke (pralni prašek, milo in šampon za osebno nego, zobna pasta in ščetke, ženski vložki), higienske robčke in plenice, vodo v plastenkah, oblačila za otroke, bombažno posteljnino, novo spodnje perilo in nogavice ter spalne vreče.

Zbrane izdelke bodo namenili za pomoč prebivalcem v Ukrajini, ukrajinskim beguncem v večjih zbirnih centrih karitasa v sosednjih državah in tudi za nameščene v Sloveniji, kar bo odvisno od potreb in logističnih možnosti.

Spomnili so še, da še naprej zbirajo finančno pomoč, ki jo je mogoče nakazati na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 76, s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini pet evrov pa je mogoče prispevati s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

V Ukrajini je ogroženih 7,5 milijona otrok, svari Unicef.
Unicef Slovenija

Iz Unicefa Slovenija so sporočili, da je v Ukrajini ogroženih 7,5 milijona otrok. Unicef je na terenu, z nujno pomočjo, s čisto pitno vodo, s pripomočki za zdravstvo in izobraževanje in s psihosocialno pomočjo za otroke in družine. A potrebe so ogromne, zato pozivajo k pomoči.

Donirati je mogoče na spletni strani https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina, s sms-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919, ali pa na račun Slovenske fundacije za Uncef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103

(mbo)