Nekaj po poldnevu je neodvisna ruska tiskovna agencija Interfax sporočila, da sta proizvodnja avtomobilov v tovarni Volkswagen Group Rus LLC v Kalugi in pogodbena montaža v Nižnjem Novgorodu, kjer VW proizvaja avtomobile Škoda zaradi razmer v Ukrajini začasno ustavljena.

Podjetje je novico objavilo na spletnem omrežju Twitter. “Prav tako bo takoj ustavljen izvoz vozil v Rusijo,” so še zapisali.

Skoraj sočasno je Interfax sporočil, da se je začasno ustaviti vse maloprodajne dejavnosti v Rusiji in tudi v Belorusiji odločil tudi švedski pohištveni gigant IKEA.

Kot so še sporočili iz skupine Inter IKEA, so se odločili začasno ustaviti ves izvoz in uvoz v in iz Rusije in Belorusije, začasno ustaviti vse proizvodne dejavnosti IKEA Industry v Rusiji in že omenjene maloprodajne dejavnosti.

(foto: Alexander Isreb on Pexels.com)
Nakupovalni centri MEGA bodo še naprej odprti

“Uničujoča vojna v Ukrajini je človeška tragedija in naša najgloblja empatija in zaskrbljenost so povezani z milijoni prizadetih ljudi. Takojšnja dejanja Inter IKEA Group in Ingka Group so bila podpora osebni varnosti in varnosti sodelavcev IKEA in njihovih družine, in to bomo še naprej počeli,” so zapisali v izjavi IKEA.

IKEA je v pismu zaposlenim sporočila, da lahko tudi ob trenutni negotovosti zaposlenim vsaj v naslednjih treh mesecih zagotavlja določene pogoje- ohranitev delovnih mest in polno izplačilo plač ter ohranitev osnovnega paketa ugodnosti. Podjetje ne namerava odpovedati začasnih pogodb, preden potečejo.

Fundacija IKEA je napovedala takojšnjo donacijo 20 milijonov evrov za humanitarno pomoč tistim, ki so bili prisilno razseljeni zaradi konflikta v Ukrajini. To je odgovor na nujni poziv UNHCR, Agencije ZN za begunce, naj poveča svojo pomoč in zaščito ljudem, ki jih je prizadel konflikt v Ukrajini.

IKEA ima trenutno 14 trgovin v nakupovalnih centrih Mega v Rusiji, tri nove trgovine IKEA City v Moskvi ter več oblikovalskih studiev. Podjetje ima, kot piše na spletni strani, štiri tovarne v Rusiji: v Yesipovu v moskovski regiji, Tikhvinu v regiji Leningrad, v Velikem Novgorodu in v Krasni Poljani v regiji Kirov.

IKEA je povečala prodajo v Rusiji za 31 % v poslovnem letu, ki se je končalo avgusta 2021. Ni povedal, kolikšen je bil prihodek.

Po podatkih analitičnega sistema SPARK-Interfax so se prihodki Ikea Dom LLC, ki upravljajo trgovine IKEA v Rusiji, v koledarskem letu 2020 povečali za 6,7 ​​% na 123,1 milijarde rubljev, upoštevajoč na ruske računovodske standarde (RAS).

(mbo)