Brazilija je v lanskem zadnjem četrtletju izplavala iz recesije. Aktivnost največjega gospodarstva v Latinski Ameriki se je med oktobrom in decembrom okrepila za 0,5 odstotka, potem ko se je v trimesečjih pred tem skrčila za 0,3 in 0,1 odstotka. V celotnem lanskem letu se je brazilski BDP okrepil za 4,6 odstotka.

Analitiki tudi sicer Braziliji za letos napovedujejo, da bo pod vplivom negotovosti glede volitev, v tekmo se je namreč vpletel tudi predstavnik levice, nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Poleg tega je treba računati na posledice vojne v Ukrajini.

Stanje brazilskega gospodarstva Jairju Bolsonaru, ki se bo oktobra potegoval za vnovičen mandat predsednika države, sicer povzroča precejšnje težave. Šibka gospodarska rast in visoka inflacija sta namreč močno prizadeli prebivalstvo.

Progresso- fotografija z zadnjega SP v nogometu kot dokaz splošnega rusko-brazilskega prijateljstva. (foto: Anna Kapustina on Pexels.com)
Ruske invazije Bolsonero (pričakovano) ni obsodil

Še več, Bolsonaro se je posmehoval Zelenskemu: “Ukrajinci vse svoje upe polagajo na komika.”
Ruske invazije na Ukrajino ni hotel obsoditi, češ da bo Brazilija raje ostala nevtralna, je pred dnevi poročalo svetovno časopisje.

Obsodbo ruske invazije na Ukrajino je zavrnil tudi z besedami, da “sta Brazilija in Rusija praktično bratski ljudstvi“.

“Ostajamo nevtralni, vendar bomo pomagali, kolikor bo mogoče. Ne pozabimo- velik del Ukrajincev govori rusko,” je še opomnil.

Bolsonero je sicer populist, kar potrjuje tudi tiskovna konferenca, o kateri je govora. Tako je sprva trdil, da je minulo nedeljo s Putinom govoril dve uri, šele kasneje je brazilski zunanji minister Carlos Alberto França pojasnil, da sta govorila o obisku Moskve v začetku meseca.

(mbo)