Nemško gospodarstvo se mora zaradi ruskega napada na Ukrajino in z njim povezanimi sankcijami pripraviti na velik udarec, je sinoči opozoril nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Posledice vojne bodo verjetno otežile okrevanje nemškega gospodarstva, ki si ga je največje evropsko gospodarstvo obetalo v drugem četrtletju tega leta.

Ob tem je pohvalil podjetja, ki so kljub težkemu poslovnemu okolju podprla sankcije in mednarodni odziv na agresijo Moskve, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil, bo nemška vlada pomagala zaščititi prizadeta podjetja pred posledicami. Tako bo Berlin prek svojega javnega posojilodajalca KfW dal na voljo poceni posojila, da bi podjetjem pomagal nadomestiti del izgub, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija je simbolična. (Photo by Pixabay on Pexels.com)
“Nazaj na trdna goriva!” zgolj kratkoročna alternativa?

Evropska unija se je močno zavzemala za čimprejšnji izhod iz premoga, a bi se zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino obdobje dovoljene porabe premoga lahko podaljšalo. Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je namreč v četrtek za BBC Radio 4 napovedal, da bi bilo lahko kurjenje premoga kratkoročna alternativa ruskemu plinu.

Timmermans, pristojen za zeleni dogovor, je napovedal, da bi države, ki bodo energetsko izrabljale premog kot alternativo ruskemu plinu, lahko to počele skladno z evropskimi podnebnimi cilji, je njegove besede povzel bruseljski spletni portal Politico.eu.

Evropska komisija bo zato prihodnji teden predstavila nov paket ukrepov, s katerimi bo ublažila kratkoročne posledice, ki jih povzročajo motnje pri dostavi ruskega plina, in pospešila prehod od fosilnih goriv.

(mbo)