Ruska vojska je zavzela ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, je danes sporočila ukrajinska agencija za jedrsko energijo. Dodali so, da zaposleni v nuklearki še naprej upravljajo reaktor, prav tako se v skladu z običajnimi varnostnimi pravili nadaljuje oskrba z električno energijo.

V nuklearki je pred tem v eni od upravnih stavb zaradi domnevnega ruskega obstreljevanja zagorelo, a so požar že pogasili. Ukrajinska agencija za jedrsko energijo je danes še sporočila, da v jedrski elektrarni Zaporožje ni prišlo do radioaktivnega sevanja.

Po silovitem ruskem obstreljevanju je ponoči izbruhnil požar v eni od stavb jedrske elektrarne Zaporožje, ki je največja jedrska elektrarna v Evropi. Po več urah negotovosti je gasilcem v jutranjih urah ogenj uspelo pogasiti. Žrtev ni bilo.

Jedrska elektrarna blizu Zaporožja, največja v Evropi.
(Foto: Ralf1969 - Own work, CC BY-SA 3.0)
Rusko obrambno ministrstvo: Provokacija v NEK Zaporožje naj bi Rusijo obtožila, da je ustvarila območje radioaktivne kontaminacije

Cilj provokacije v jedrski elektrarni Zaporožje je obtožiti Rusijo, da je ustvarila območje radioaktivne kontaminacije, je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Hitra izjava Zelenskega, za katerega domnevamo, da je dejansko ogrožal jedrsko elektrarno, in njegovi pogovori z Washingtonom in Londonom o tem ne puščajo dvoma,” je dejal.

“Vse to dokazuje bodisi kriminalno zaroto kijevskega režima, bodisi popolno izgubo nadzora Zelenskega nad delovanjem ukrajinskih sabotažnih skupin, v katerih so vpleteni tuji plačanci,” je zaključil Konašenkov.

Antiruska histerija in domevne false flag operacije so k napaki prisilile celo Interfax.

Kot zanimivost: hibridna vojna in vloga jedrskih nukleark, po Černobilu zdaj še največje v Evropi, je povzročila takšno ihto in histerijo v mednarodni javnosti, da so pri ruski neodvisni tiskovni agenciji Interfax celo nepravilno navedli datum dogodka; namesto 4. marec so tako zapisali 4. februar.

(mbo)