AIR Serbia je ostala skoraj edina evropska letalska družba, ki leti neposredno v Moskvo. 

Potem ko so skoraj vse evropske države uvedle prepoved letov ruskih letalskih družb, so bili leti Aeroflota in drugih ruskih letalskih družb v Evropo odpovedani. Pričakovano je enako ravnala tudi Rusija in recipročno uvedla prepoved letov evropskih letalskih družb, piše Croatian Aviation.

Ker Srbija ni uvedla prepovedi letov ruskih letalskih prevoznikov, v Srbiji pa kljub temu ne morejo pristati zaradi prepovedi letenja nad sosednjimi državami, je srbska nacionalna letalska družba med redkimi letalskimi družbami v Evropi, ki ima pravico pristajati v Rusiji.

Air Serbia je to pravico seveda zagrabila in se na povečano povpraševanje odzvala z angažiranjem širokotrupnega letala A330-200, ki ga običajno uporablja na redni liniji med Beogradom in New Yorkom.

Na progi med Beogradom in Moskvo sta sicer obratovali letali A319 in A320 s kapaciteto 144 oziroma 174 sedežev.

Air Serbia, Airbus-A330-200
(foto: Dejan Milinković; https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48748484)
Znatno povečanje števila letov

Do izbruha vojne med Ukrajino in Rusijo je Air Serbia letela na relaciji Beograd–Moskva–Beograd 8-krat na teden, že ta teden pa je bilo napovedanih kar 12 povratnih letov!

Od tega bodo štirje poleti opravljeni s širokotrupnim letalom tipa A330-200, ki ima v floti srbskega prevoznika kapaciteto 257 sedežev. Samo ta teden Air Serbia ponuja 4600 sedežev med obema mestoma, prek Beograda pa bo nadaljevala pot do evropskih destinacij.

Prihodnji teden, od 7. do 13. marca, bo Air Serbia ponudila kar 15 letov na isti liniji, in ker so vsi leti že dobro zapolnjeni, obstaja možnost, da bo letalska družba kasneje dodala še več letov. V tem obdobju je naprodaj 5450 sedežev, kar je 850 več kot ta teden.

Srbska letalska družba na ta način izkorišča status “nevtralne” letalske družbe in preko mreže letov iz Beograda povezuje Moskvo z evropskimi destinacijami.

(mbo)