Kot je pred nekaj trenutki sporočila ruska neodvisna agencija Interfax, se vodja Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi pripravlja na obisk v Černobilu.

“Tako Ruski federaciji kot Ukrajini sem nakazal svojo razpoložljivost in pripravljenost, da čim prej odpotujem v Černobil,” njegovo današnjo izjavo, ki jo je podal na Dunaju, citira več evropskih medijev.

Dejal je, da sta obe strani preučili predlog. Rafael Grossi je še dejal, da upa, da bo takšen obisk pomagal rešiti vprašanje varnosti na jedrskih lokacijah v Ukrajini.

Ostanki nekdanje JE Černobil. (foto: Wendelin Jacober on Pexels.com)
Znanstveno sodelovanje se kljub pritiskom nadaljuje

Skorajda sočasno je Interfax sporočil tudi, da so se akademske skupnosti različnih držav odločile, da ne bodo prenehale sodelovanja z največjim specializiranim astrofizičnim observatorijem Ruske akademije znanosti (RAS) v Čerkesku (Karačajevo-Čerkezija).

To je za omenjeno tiskovno agencijo povedal direktor observatorija Genadij Valjavin. Observatorij sodeluje z znanstveniki iz približno 20-ih držav, je dejal.

“Do tega dne nimamo predhodnih ali uradnih obvestil o umiku iz skupnih raziskovalnih projektov. Mislim, da ne bo množičnih zavrnitev sodelovanja z Rusijo na področju znanosti. Še več, znanost lahko služi kot kanal za komunikacijo,” je dejal Valyavin.

Glede nabave opreme je Valyavin dejal, da je prepričan, da bodo sankcije spodbudile nadomeščanje uvoza. “Verjamem, da bodo težave rešene v treh do štirih letih,” je dejal.

Observatorij v okrožju Zelenčuksky v Karačajevo-Čerkeziji, ustanovljen leta 1966, je največji ruski zemeljski astronomski center za opazovanje vesolja.

Upravlja optični teleskop BTA (big alt-azimuth telescope) s premerom glavnega ogledala šest metrov in radijski teleskop RATAN-600 z obročno večelementno anteno s premerom 600 metrov.

(mbo)