Ruska letalska družba Aeroflot bo 8. marca ustavila vse mednarodne lete, izjema so leti v belorusko prestolnico Minsk. Kot so danes sporočili iz družbe, se bodo osredotočili na lete znotraj države, pri čemer so že pred časom začasno prekinili letalske povezave z mesti na jugu Rusije.

Odločitev, so pojasnili z novimi okoliščinami, ki onemogočajo izvedbo letov. Ustavitev mednarodnih letov velja tudi za hčerinski letalski družbi Rossiya in Aurora airlines, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V ruskem letalskem nadzorniku Rossaviatsia pa so navedli, da so ruskim podjetjem, ki imajo v najemu letala, registrirana zunaj države, priporočili, naj ustavijo lete v tujino, da bi se izognili njihovemu zasegu.

Včeraj je ustavitev vseh letov v tujino sporočil tudi drugi največji ruski letalski prevoznik, zasebna družba S7. O prilagajanju zasebnega ruskega nizkocenovnika Ste na teh straneh sicer že lahko brali: https://mariborskiodmev.com/2022/02/26/s7-prekinja-lete-na-evropske-destinacije-do-13-marca/

Med Rusijo in Finsko obratuje popularni Pendolino, nekaj garnitur imajo v lasti tudi Slovenske železnice.
Allegro, ma non troppo: veselo, a ne preveč! Premisli, preden ukrepaš!

Trenutno edina železniška proga, po kateri dejansko poteka promet med Rusijo in EU, je tista, ki povezuje Sankt Peterburg in Helsinke. Na njen obratuje hitri vlak/linija Allegro.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so vlaki za Finsko polni Rusov, ki mislijo, da je to njihova zadnja priložnost, da se izognejo učinku zahodnih sankcij. Potniki pravijo, da so želeli prej zapustiti Rusijo, ker enostavno ne vedo, kakšne bodo razmere čez en teden.

Med njimi sta tudi Moskovčanki Polina Polyakova in Beata Juhtanova, ki delata in se izobražujeta v Parizu, kamor sta se napotili; povedali sta, da je “težko potovati, ker so vsi prevozi odpovedani“.

Odkar so zaradi ruske intervencije v Ukrajini prekinjeni zračni promet, iz največje svetovne države v smeri EU vodi le malo poti. “Vlaki iz Sankt Peterburga do Helsinkov so v naslednjih dneh razprodani,” je povedal Topi Simola, višji podpredsednik finskega državnega železniškega podjetja VR.

Povedal je, da se je število potnikov močno povečalo v soboto, dva dni po ruski intervenciji v Ukrajini. Razlogi za triinpolurno potovanje, ki na liniji poteka dvakrat na dan, so se drastično spremenili, je dejal Simola. “Glede na prtljago potnikov opažamo, da se selijo,” je dodal.

Vendar vlak ni dostopen vsakomur, opozarja AFP. Potniki morajo biti državljani Rusije ali Francije, imeti veljavno vizo in pokazati potrdilo o cepljenju, priznano v Evropski uniji. To pomeni, da po ruskih pogojih za potovanje ne zadošča cepljenje z ruskim cepivom Sputnik. Zaradi teh razmer so potniki na vlaku Rusi, ki živijo ali delajo v Evropi.

Letalski promet med EU in Rusijo je popolnoma zamrl.
“Mnogi so panični,”

je povedala študentka, ki se je v Helsinke vrnila dva tedna pred načrtovanim. “Nihče ni vedel, kaj storiti,” je dodala druga. “Najprej smo mislili iti skozi Turčijo, a je veliko dražje od potovanja čez Finsko. Imamo srečo.”

VR namerava- v sodelovanju z Ruskimi železnicami– omogočiti potovanje ljudem s potnim listom ene od držav Evropske unije in povečati zmogljivost. “Zavedamo se, da je več deset tisoč državljanov držav iz Evropske unije še vedno v Rusiji, in predvidevamo, da se mnogi želijo vrniti domov,” je še dejal Simola.

Od začetka invazije naj bi tudi veliko Rusov nameravalo zapustiti državo; zaradi morebitnega zaprtja meja in pogubnega vpliva zahodnih sankcij. “Poznam nekaj ljudi, ki si v tem trenutku obupno želijo oditi v tujino,” je povedala neka Rusinja, ki živi in ​​dela na Finskem. Polnega imena, trdijo pri AFP, ni želela razkriti.

Bila je na obisku v rojstni Moskvi, ko se je prejšnji četrtek pričela ruska intervencija. Še istega dne je zamenjala let in se vrnila na Finsko; bila je med zadnjimi, ki je potovala z letalom, preden je letalski promet med unijo in Rusijo zamrl. Mnogi pravijo, da se “ne počutijo varne, ker vedo, da bodo gospodarske razmere težke; mnogi ne morejo ostati iz moralnih razlogov,” je še povedala za AFP.

Medtem ko so vlaki iz Rusije na Finsko razprodani, je bilo v smeri od Helsinkov do Sankt Peterburga napolnjenih le 30 odstotkov vlakov, zaključijo pri AFP.