Britanski pristaniški delavci so danes zavrnili raztovarjanje ruske nafte iz večine tankerjev in pozvali vlado, naj odpravi vrzeli v sistemu sankcij, ki ladjam, ki plujejo pod tujo zastavo, omogoča dostavo nafte iz Rusije.

Tanker Seacod je trenutno zasidran blizu rafinerije Stanlow v severozahodni Angliji. Po navedbah sindikata Unite sankcije proti ruskim ladjam ne zadevajo njegovega tovora (nafte), saj pluje pod nemško zastavo.

V skladu z britanskimi sankcijami, uvedenimi po ruski invaziji na Ukrajino, je vsem plovilom v ruski lasti, pod ruskim nadzorom, z rusko registracijo ali pod rusko zastavo prepovedan vstop v britanska pristanišča.

“Zaradi konflikta v Ukrajini delavci Unitea v Stanlow ne nameravajo raztovorjati ruske nafte, ne glede na zastavo, poda katero pluje ladja,” je dejala generalna sekretarka sindikata Unite Sharon Graham. “Unite poziva ministra za promet Granta Shappsa, naj nemudoma odpravi to anomalijo,” je dodala.

Tanker za prevoz utekočinjenega plina.
(Fotografija je simbolična.)
“Sumljive” ladje zavračajo sproti

Pristaniški delavci so že v petek zavrnili vse usluge tankerjema, ki plujeta pod ciprsko zastavo, tovorila pa sta ruski plin. Boris Vilkitsky in Fedor Litke sta priplula v pristanišče na otoku Grain v Kentu, so sporočili iz sindikata Unison, enega največjih v Veliki Britaniji.

“Čeprav se zdi, da je bil naša reakcija uspešna in smo zavrnili tuja plovila, ki prevažajo rusko nafto, temeljni problem ostaja,” je pojasnil Matt Lay, menedžer za energetiko pri Unisonu.

“Vlada mora nemudoma ukrepati, da bi odpravila anomalijo, ki ne obravnava vprašanja izvora ladijskega tovora in ki ne preprečuje, da bi rusko blago še naprej prihajalo v Združeno kraljestvo, glede na to, da ladje plujejo pod zastavo druge države.”

(mbo)