Španska oblačilna veriga Inditex, lastnik priljubljene Zare, bo jutri zaprla vse svoje trgovine v Rusiji; 502 prodajalni, torej. Inditex, ena največjih svetovnih distribucijskih skupin modnih znamk, bo zaprla prodajalne vseh osmih blagovnih znamk: Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Uterqüe, Bershka, Zara Home, Stradivarius in Oysho.

Vodstvo španskega podjetja je za BBC povedalo, da pripravljajo načrt podpore za svojih 9.000 zaposlenih v ruskih trgovinah, dokler bodo “začasno” zaprte.

Medtem tudi Samsung– vodilni dobavitelj pametnih telefonov v Rusiji, katerega tržni delež je večji tudi od kitajskega Xiaomi in ameriškega Apple– ustavlja dobave v Rusijo; pričakovano zaradi trenutnega geopolitičnega razvoja razmer. Še vedno ni znano, ali bo Samsung zaprl svoje trgovine v Rusiji?!

Rusko tržišče so v zadnjih dneh zapustile blagovne znamke, ki smo jih vajeni v vseh večjih evropskih nakupovalnih središčih.

Storitve Rusiji zavrača tudi spletno plačilno podjetje PayPal, ki je obsodilo “nasilno vojaško agresijo” na državo. Paypal je pojasnil, da se iz Rusije umikajo “za nekaj časa”. Že pred tem so ukrajinski vladni uradniki pozvali PayPal, naj zapusti Rusijo in jim pomaga zbirati denar.

Našteta podjetja so se tako pridružila managementu številnih blagovnih znamk, ki so v zadnjih dneh zaradi napada na Ukrajino in uvedbe mednarodnih sankcij zapustile Rusijo.

(mbo)