V ospredju volilnega programa Levice rešitve za krizo kapitalizma, podnebja in demokracije.

Na kongresu Levice, ki je danes potekal v Narodnem domu v Mariboru, je približno 300 članov stranke obravnavalo volilni program za volitve v DZ, ki bodo potekale 24. aprila letos.

V njem so na več kot 100 straneh zbrali rešitve, s katerimi odgovarjajo na- po njihovem mnenju- tri najpomembnejše aktualne svetovne krize: tisto kapitalizma, podnebja in tudi krizo demokracije. Na kongresu so med drugim izpostavili ukrepe s področja sociale, podnebja, kulture in medijev ter zunanje politike.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), so udeleženci kongresa, ki so ga izvedli v hibridni obliki, na za javnost zaprtem delu kongresa opravili tudi vsebinsko razpravo o volilnem programu, ki ga bodo nato dopisno potrdili v enem tednu.

Narodni dom v Mariboru, kjer je potekal (predvolilni) kongres Levice.
Zbrane nagovoril tudi Slavoj Žižek, filozofski influencer

Kot na svoji spletni strani poroča RTV Slovenija, je na kongresu zbrane nagovoril tudi filozof Slavoj Žižek, ki je poudaril pomen Levice za slovenski politični prostor.

Ta je trdil, da je Levica edina stranka v Sloveniji, ki je v svojem načinu delovanja zmerna, odprta, jasna, hkrati pa se zaveda izjemne resnosti, radikalnosti krize, v kateri smo. Pravi, da se stranki zmotno očita, da ima skrite neustavne načrte. Oporeka tudi temu, da je postala del političnega establišmenta; zgolj še ena običajna parlamentarna stranka. 

“Vse je javno, drži se demokratičnih pravil, zato je tudi umaknila podporo prejšnji vladi, ko te podpore ni mogla uskladiti s svojim programom,” je đe spomnil Žižek, katerega referat je bilo moč v živo spremljati v neposrednem spletnem prenosu.

(mbo)