Med tistimi, ki bodo odprave ukrepov najbolj veseli, bodo zagotovo številni slovenski delavci; praviloma dnevni migranti, ki si čez mejo služijo vsakdanji kruh.

V Avstriji je z današnjim dnem odpravljena večina ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, tudi pogoj PCT. Ponekod, kot je prestolnica Dunaj, še naprej veljajo strožji protikoronski ukrepi kot na zvezni ravni.

Pogoj PCT, tako za zaposlene kot obiskovalce, bo še naprej v veljavi v avstrijskih domovih za starejše in bolnišnicah. Omenjeni pogoj že od 19. februarja velja za vstop v Avstrijo.

V določenih primerih so ponekod še naprej obvezne ali priporočene zaščitne maske tipa FFP2, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

V dunajskih nočnih lokalih bo pogoj PC še vedno v veljavi.

Avstriji je sproščanje protikoronskih ukrepov prineslo tudi ponovno odpiranje nočnih lokalov. Na Dunaju so že napovedali, da bodo pri njih tudi v gostinskih lokalih še vedno v veljavi pogoj PC. Ta bo veljal tudi za dunajske nočne lokale.

Kot poročajo številni svetovni mediji, je tik pred odpravo skoraj vseh protikoronskih ukrepov v četrtek nekoliko presenetljivo odstopil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein, za katerega je bilo znano, da ne podpira sproščanja ukrepov.

Menil je namreč, da je za to še vedno prezgodaj.

(mbo)