Spopadi v Ukrajini in tudi zahodne sankcije proti Rusiji ne vplivajo na dobavo ruskega plina Evropi, so danes zatrdili v ruskem energetskem gigantu Gazprom.

Plinovodi v Ukrajini so sicer zaradi spopadov poškodovani na šestih mestih, a kot zagotavljajo v Moskvi, plin proti Evropi teče nemoteno, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov, so količine plina, ki tečejo čez Ukrajino, v normalnem obsegu. Preko Ukrajine naj bi tako danes steklo 109,5 milijona kubičnih metrov plina.

Moskva sicer vseskozi zatrjuje, da ne bo ustavila dobav plina Evropi, čeprav je ta proti Rusiji sprejela ostre sankcije zaradi napada na Ukrajino. Ta pa je najpomembnejša tranzitna država za prenos plina iz Rusije naprej v Zahodno Evropo.

Fotografija je simbolična.
(foto: Pixabay on Pexels.com)
Ruski proizvajalci električne opreme lahko nadomestijo skoraj celoten spekter za energetski sektor v Rusiji

Tehnološka raven domačih proizvajalcev turbinske in kotlovske opreme ter močnostnih strojev ustreza najvišjim svetovnim standardom in omogoča domačo proizvodnjo skoraj celotne linije izdelkov za energetski sektor, je v sporočilu za javnost poudarilo rusko ministrstvo za industrijo in trgovino

Do tega je prišlo po srečanju z vodji energetike, sporoča ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax.

“Ruska industrija je pripravljena zagotoviti nemotene tehnološke procese za proizvodnjo elektroenergetske opreme. Za to imamo potrebne kompetence. Pripravljeni smo se pospešeno odmikati od uvoza teh izdelkov, čeravno se še vedno uvažajo,” citirajo izjavo ministra za industrijo in trgovino Denisa Manturova.

(mbo)