Ruska zvezna služba za nadzor komunikacij, informacijske tehnologije in množičnih medijev (Roskomnadzor) bo še danes omejila dostop do aplikacije voki-toki Zello, so sporočili iz tiskovne službe regulatorja telekomunikacij.

Kot je danes sporočila ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax, gre najbrž za povračilni ukrep zavoljo vse več zahodnih omejitev, katerih cilj je oslabiti rusko gospodarstvo, pa tudi za posledico sprejetja novega ruskega zakona, v skladu s katerim je za namerno širjenje lažnih informacij o ruski vojski zagrožena 15-letna zaporna kazen.

Spomnimo: novo zakonodajo je že podpisal ruski predsednik Vladimir Putin, nemudoma pa so se na njeno sprejetje odzvale največje svetovne medijske hiše. Tako so poročanje iz Rusije začasno ustavili sledeči mediji: BBC, Bloomberg News, CBC, ABC in CBS, razvpiti CNN pa na ozemlju Rusije ne oddaja več. Britanski Sky News je nekatere svoje ekipe že umaknil tako iz Rusije kot Ukrajine.

Prepovedana ameriška aplikacija spremeni telefon v walkie-talkie. (foto: cottonbro on Pexels.com)
Spopad na polju hibridne vojne; njenega konca ni na obzorju

Rusija je sicer že pred sprejemom nove zakonodaje prekinila dostop do spletnih strani več tujih medijev, vključno z BBC, Voice of America in Deutsche Welle, prav tako zaradi širjenja “lažnih informacij” o vojni v Ukrajini. Ruske oblasti so v petek blokirale tudi delovanje Facebooka.

Roskomnadzor je 4. marca poslal upravi ameriškega internetnega vira Zello (Zello Inc.) zahtevo, naj preneha pošiljati sporočila uporabnikom, ki vsebujejo neresnične informacije o posebni operaciji ruskih oboroženih sil v Ukrajini,” je zapisano v izjavi, ki jo prenaša Interfax.

Uprava internetnega vira Zello ni izpolnila zahteve Roskomnadzorja v zakonsko določenem roku, je sporočil regulator telekomunikacij. “Ker uprava Zello ni izpolnila zahteve Roskomnadzorja, bo dostop do te aplikacije v Ruski federaciji omejen v 24-ih urah,” so še zapisali.

Aplikacija Zello je brezplačen program, ki vam omogoča, da vaš pametni telefon ali tablico spremenite v voki-toki in komunicirate v realnem času.

(mbo)