Telefonski pogovor med francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je trajal uro in 45 minut, se je končal, so pravkar sporočile svetovne tiskovne agencije.

Že pred tem je Putin govoril s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, sinoči pa ga je v Moskvi obiskal izraelski premier Naftali Bennett, ki je nato je odpotoval v Berlin na srečanje z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom.

Zadnje politične ankete iz Rusije sicer kažejo, da je Putinov rejting od začetka invazije poskočil. Glede na državno anketo VsTIOM se mu je v tednu do 27. februarja podpora povečala za 6 odstotnih točk na 70 odstotkov.

Glede na anketo FOM, ki jo je opravil Kremelj, se je Putinova ocena v istem tednu dvignila za 7 odstotnih točk na 71 odstotkov.

Situacija na bojišču predvčerajšnjim zvečer.
Ruska vojska je od 4. marca na označenih smereh
v glavnem napredovala.
Podrobnosti pogovora Erdogan- Putin

Kremelj je sicer okoli 13. ure objavil več podrobnosti Putinovega telefonskega pogovora z Erdoganom. Kot navajajo, je ruski predsednik dejal, da je prekinitev “posebne vojaške operacije”, kot imenuje invazijo na Ukrajino, mogoča le, če ukrajinska stran odloži orožje in pristane na zahteve Moskve po demilitarizaciji.

V izjavi je še zapisano, da je Putin Erdoganu podrobno pojasnil glavne cilje in naloge ruskih vojakov, ki se- tako vsaj Putin- izvajajo “po načrtu in v skladu z urnikom”.

Tiskovni predstavnik Kremlja v poročilu ne omenja ukrajinskega predsednika Zelenskega, čigar ponudbo za srečanje s Putinom v Ankari ali Istanbulu je Erdogan posredoval, posredno pa omenja, ko potrjuje “pripravljenost Rusije na dialog z ukrajinskimi oblastmi in tujimi partnerji”.

Putin je med pogovori Erdogana opozoril na dejstvo, da so kakršni koli poskusi Kijeva, da bi preložil pogajalski proces, brez perspektive. Izraženo je bilo upanje, da predstavniki Ukrajine med načrtovanim novim krogom pogajanj pokažejo bolj konstruktiven pristop, ki v celoti upošteva trenutne razmere, še navajajo.

Ruske oborožene sile izvajajo vse, kar je v njihovi moči, da rešijo življenja in zagotovijo varnost civilistov. Natančni napadi se izvajajo izključno na vojaško infrastrukturo, trdi Kremelj, ki znova omenja domnevne neonaciste v Kijevu, ki, kot trdijo, “nadaljujejo z intenzivnim obstreljevanjem Donbasa”.

Prav tako Moskva trdi, da paravojaške enote “uporabljajo civiliste v ukrajinskih mestih kot živi ščit, vključno s tujci, ki so bili praktično talci.” To je po mnenju urada ruskega predsednika “še posebej kruto in cinično”.

Po drugi strani so iz Erdoganovega urada sporočili, da je turški predsednik ruskega kolega prosil, naj razglasi premirje v Ukrajini, odpre humanitarne koridorje in sklene mirovni sporazum.

(mbo)