Velikana med ponudniki kreditnih kartic, ameriški podjetji Visa in Mastercard začasno ustavljata delovanje v Rusiji. Gre za zadnji v vrsti večjih ameriških podjetji, ki so se zaradi ruske invazije na Ukrajino odločila za ta korak, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Podjetje Mastercard je sporočilo, da se je glede na naravo trenutnega konflikta, ki da je brez primere, in glede na negotovo ekonomsko okolje odločilo ustaviti svoje omrežne storitve v Rusiji.

Tudi Visa je podobno sporočila, da bo v prihodnjih dneh v sodelovanju s svojimi strankami in partnerji v Rusiji sodelovala pri ustavitvi vseh transakcij.

“Prisiljeni smo se odzvati na rusko invazijo na Ukrajino in nesprejemljive dogodke, ki smo jim priča,” je dejal predsednik uprave Vise Al Kelly.

Fotografija je simbolična. (foto: Karolina Grabowska on Pexels.com)

Že pred tem sta podjetji v preteklih dneh dostop do svojih plačilnih omrežij onemogočili sankcioniranim ruskim bankam, ki so jih doletele mednarodne sankcije.

Kartic Visa, Mastercard in American Express, izdanih v Rusiji, tako ne bodo več sprejemali v tujini, kartice, izdane zunaj Rusije, pa ne bodo več delovale v Rusiji.

Navedena podjetja so se tako pridružila številnim blagovnim znamkam, ki so v zadnjih dneh zaradi ruske intervencije v Ukrajini in uvedbe mednarodnih sankcij zapustile Rusijo.

(mbo)