Kitajska je danes sporočila, da je pripravljena posredovati v morebitnem mirovnem procesu med Rusijo in Ukrajino. Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob tem sicer poudaril, da je prijateljstvo med Pekingom in Moskvo še naprej zelo močno.

Kitajska je po besedah Wanga pripravljena na sodelovanje z mednarodno skupnostjo pri izvedbi mediacije, “če bo to potrebno”. Vodja kitajske diplomacije je tudi sporočil, da bo Kitajska Ukrajini poslala humanitarno pomoč.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je minuli teden v pogovoru za španski dnevnik El Mundo menil, da bi Kitajska lahko bila posrednik v prihodnjih mirovnih pogovorih, ker da zahodne sile ne morejo odigrati te vloge.

Peking doslej zaradi intervencije v Ukrajini ni obsodil Rusije, svoje tesne zaveznice. Minuli mesec sta državi poleg tega sklenili strateško partnerstvo.

(foto: u0414u043cu0438u0442u0440u0438u0439 u0422u0440u0435u043fu043eu043bu044cu0441u043au0438u0439 on Pexels.com)
Cene energentov letijo v nebo, jastrebi ameriške Demokratske stranke pa še zaostrujejo retoriko in ukrepe

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v pismu demokratom, ki je bilo objavljeno sinoči, sporočila, da preučujejo predlog zakona o prepovedi uvoza ruske nafte in plina v ZDA.

Poleg tega bi tudi preklicali normalne trgovinske odnose z Rusijo in Belorusijo, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Še več; Pelosijeva predlaga tudi, da bi začeli proces onemogočenja dostopa Rusije do WTO (Svetovne trgovinske organizacije).

Predstavniški dom kongresa bo vlado predsednika Josepha Bidna pooblastil za povišanje carin na ruski uvoz, kmalu pa bodo potrdili deset milijard dolarjev za humanitarno, vojaško in gospodarsko pomoč Ukrajini, ki se je znašla pod ruskim napadom, še prenaša STA.

(mbo)