Učenje in ozaveščanje nujna za krepitev enakosti spolov

 Varuh človekovih pravic Peter Svetina pred jutrišnjim mednarodnim dnevom žensk opozarja, da je za krepitev enakosti med spoloma nujno izobraževanje in ozaveščanje javnosti. Ženske namreč še vedno prevladujejo v slabše plačanih poklicih, premalo jih je na vodilnih položajih, pogosteje pa se srečujejo tudi z nasiljem in spolnim nadlegovanjem.

Med pandemijo covida-19 se je neenakost med spoloma še povečala, saj so ženske poleg službe skrbele tudi za otroke, ki so se šolali od doma, gospodinjstvo in starejše. Svetina poudarja, da je treba poskrbeti za večjo občutljivost družbe do nasilja in nasloviti spolne stereotipe, škodljive tradicije in izražanje neenakosti.

Pozdravlja tudi redefinicijo kaznivega dejanja posilstva v skladu z mednarodnimi standardi in poziva k varovanju pravic, ki so jih izborile prejšnje generacije, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Praznik je sprva nosil ime "Dan delovnih žena".
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
Cigler Kralj: letos se moramo še bolj zavedati pomena in vloge žensk v družbi

Mednarodni dan žensk bomo letos obeležili v okoliščinah, ki so manj prijetne in jih težko razumemo, je v voščilu ženskam ob mednarodnem dnevu izpostavil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Vojna v Ukrajini po njegovih besedah močno vpliva tudi na položaj in življenje žensk, zato se moramo letos še bolj zavedati, kako pomembna je vloga žensk v družbi, poroča STA.

Mednarodni dan je po njegovih navedbah dan, ko se spomnimo ekonomske, politične in socialne enakosti žensk. Na ministrstvu poudarjajo, da so pridobljene pravice žensk nedotakljive, je izpostavil. Po njegovem zagotovilu dajejo poseben poudarek ukrepom, ki jim zagotavljajo enakopravnejši položaj na trgu dela.

Hkrati pripravljajo ukrepe za lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja. Želijo, da postane družinska politika še bolj prijazna in ženskam olajša načrtovanje življenja.

Demonstracije žensk v Daki v Bangladešu leta 2005.
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=340665
Mednarodni parket: v Nemčiji število žensk na čelu malih in srednje velikih podjetij padlo

Število žensk na vodilnih položajih v nemških malih in srednje velikih podjetjih se je, potem ko je leta 2020 povzpelo na najvišjo raven v zgodovini, lani ponovno zmanjšalo. Od približno 3,8 milijona malih in srednje velikih podjetij so jih ženske vodile 608.000, kar je 16 odstotkov, kaže raziskava razvojne banke KfW. Leta 2020 jih je bilo 638.000.

Je pa, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, število žensk na vodilnih položajih, v nasprotju z malimi in srednje velikimi podjetji naraslo v velikih družbah.

To je, kot dodaja agencija, posledica zakonodaje, ki med drugim predvideva, da morajo imeti družbe, ki kotirajo na borzi ali imajo več kot 2000 zaposlenih, tričlansko upravo, pri čemer mora vsaj eno mesto zasedati ženska, še poroča STA.

(mbo)