Ukrajinska stran meni, da je način odpiranja humanitarnih koridorjev za evakuacijo Ukrajincev v Belorusijo in Rusijo, ki ga predlaga Rusija, nesprejemljiv, je dejala podpredsednica ukrajinske vlade in ministrica za reintegracijo začasno okupiranih ozemelj Ukrajine Iryna Vereshchuk.

“To je nesprejemljiv način odpiranja humanitarnih koridorjev! V Rusijo smo poslali vizijo, kako naj bi izgledali humanitarni koridorji; takšne smo od 10. ure naprej danes pripravljeni tudi odpreti,” je še dejala Vereščukova.

Ukrajina od Rusije zahteva, da potrdi svojo pripravljenost na to in zagotovi spoštovanje premirja za varen in neoviran prehod državljanov po humanitarnih koridorjih, njene besede prenaša ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax.

Koridor Kijev-Gomel: mesto Černigov/Černihiv šteje slabih 300 tisoč prebivalcev in se nahaja približno na polovici poti.

Rusko obrambno ministrstvo je pred tem v ponedeljek razglasilo premirje za mirovne operacije na šestih humanitarnih koridorjih v Ukrajini.

Ob 10.00 po moskovskem času je bilo razglašeno premirje. Odpira se šest humanitarnih koridorjev: eden od Kijeva do Gomela, dva od Mariupola do Zaporožja in do Rostova na Donu, enega od Harkova do Belgoroda, dva od Sumyja do Belgoroda in Poltave,” je povedal tiskovni predstavni ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, še navaja Interfax.

(mbo)