Kritike na račun britanskega ravnanja z ukrajinskimi begunci

Britanska vlada je deležna vse več kritik na račun svojega ravnanja z ukrajinskimi begunci, saj naj bi bilo po podatkih notranjega ministrstva do včeraj Ukrajincem izdanih 50 vizumov, kar znaša le odstotek od 5535 vloženih prošenj za azil.

V nasprotju z državami Evropske unije si Velika Britanija ne želi sprejeti Ukrajincev brez omejitev. Merila so sicer bila pred kratkim nekoliko ublažena, vstop pa je še vedno dovoljen le tistim, ki že imajo družinske člane v državi.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je včeraj Britance obtožil pomanjkanja človečnosti. Približno 150 Ukrajincev, ki so želeli potovati čez Rokavski preliv in obiskati sorodnike v Veliki Britaniji, naj bi britanska stran pozvala, da za vizum najprej zaprosijo v Parizu ali Bruslju, poročajo svetovne tiskovne agencije, prenaša pa STA.

Civilisti bežijo čez reko Irpin v bližini Kijeva.
(vir: splet, zajem zaslona)
V Evropo bi lahko prišlo pet milijonov beguncev iz Ukrajine

Če se bodo napadi s strani Rusije nadaljevali, bi lahko v Evropo vstopilo do pet milijonov ukrajinskih beguncev, je danes po neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU opozoril visoki predstavnik EU za zunanje zadeve Josep Borrell.

Po najnovejših podatkih Združenih narodov je od 24. februarja, ko je Rusija začela obsežno invazijo na Ukrajino, to državo s skoraj 44 milijoni prebivalcev zapustilo že več kot 1,7 milijona ljudi.

Več kot polovica jih je odšla na Poljsko, drugi pa so se podali v Moldavijo, na Madžarsko, Slovaško, v Romunijo, ali druge države EU, še prenaša STA.

Evropska komisija je medtem napovedala 500 milijonov evrov za odpravo humanitarnih posledic vojne, Borrell pa je dodal, da je bil Ukrajini in Moldaviji že dodeljen začetni obrok v višini 100 milijonov evrov.

Napredovanje ruske vojske bo z domov najbrž pognalo
še več prebivalcev Ukrajine.
Namero za mednarodno zaščito v Sloveniji do danes oddalo 381 državljanov Ukrajine

Policija je od začetka oboroženih spopadov v Ukrajini obravnavala 381 državljanov Ukrajine, ki so izrazili namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je prejšnji teden vzpostavil klicni center za pojasnila o pomoči ukrajinskim državljanom. Ta deluje vse dni v tednu od 8. do 18. ure in je namenjen pojasnilom glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom Ukrajine.

Kot poudarjajo na uradu, je bil odziv na zbiranje humanitarne pomoči doslej izjemen. V preteklih dneh se je na njih obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati.

Prizor z železniške postaje v Harkovu.
(vir: splet)
Na Hrvaško do včeraj prispelo več kot 2000 beguncev iz Ukrajine

Hrvaška je do včeraj sprejela več kot 2000 ukrajinskih beguncev. Kot so sporočili iz poveljstva hrvaške civilne zaščite, bodo begunce po prihodu na mejo napotili v najbližji sprejemni center – v Osijeku, Varaždinskih Toplicah in po novem tudi v Gospiću.

Bivanje v sprejemnih centrih bo kratkotrajno in bo trajalo največ 48 ur, nato pa bodo beguncem, ki si namestitve niso našli sami, našli trajno bivališče, poročajo mediji na Hrvaškem.

Poveljstvo civilne zaščite je izdalo tudi letak z uporabnimi informacijami, navodili in kontakti. V njem med drugim piše, da razseljene osebe iz Ukrajine ne potrebujejo biometričnega ali nebiometričnega potnega lista in vstopnega vizuma, čeprav ga Hrvaška od državljanov Ukrajine sicer zahteva.

(mbo)