Rusija je danes napovedala prekinitev ognja ter odprtje humanitarnih koridorjev v Ukrajini za evakuacijo civilistov. Koridorje naj bi vzpostavili za štiri ukrajinska mesta, tudi za ukrajinsko glavno mesto Kijev in pristaniško mesto Mariupol.

Ukrajinska stran se na odločitev ruske strani še ni odzvala, so danes zjutraj poročale svetovne tiskovne agencije, med njimi tudi Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob 09:30 dopoldne pa je podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk izjavila, da je Kijev zavrnil odpiranje humanitarnih koridorjev, ki jih je predlagala Rusija. “Za ukrajinsko stran je to nesprejemljiva možnost,” je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dejala podpredsednica vlade.

Ruska stran je sporočila, da naj bi prekinitev ognja začela veljati danes ob 10. uri, humanitarne koridorje pa naj bi poleg Kijeva in Mariupola vzpostavili tudi za Harkov in Sumi. Pri tem niso sporočili, ali bo prekinitev ognja začela veljati po moskovskem ali kijevskem lokalnem času.

Prekinitev ognja naj bi bila zahteva francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se je včeraj ponovno pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, še poroča STA.

(mbo)