Sindikat novinarjev opozoril na nadaljevanje nezakonite prakse vodstva RTV Slovenija; da je imenovanje odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija nezakonito trdi tudi DNS

V Društvu novinarjev Slovenije izražajo podporo ustvarjalcem programa Radiotelevizije Slovenija in uredništvu informativnega programa Televizije Slovenija v njihovih prizadevanjih za ohranitev uredniške neodvisnosti in profesionalne integritete.

Imenovanje odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik pa je nezakonito, so zapisali v izjavi za javnost, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Opomnili so, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough Rebernikovo, ki ni prejela podpore uredništva, imenoval mimo predpisanega postopka. Ker je generalni direktor odgovorno urednico s sklepom že imenoval, je imenovanje nezakonito, zato je treba razpis ponoviti, so zapisali.

V društvu so prepričani, da so pogoji za razrešitev Graha Whatmougha podani, zato programski in nadzorni svet pozivajo, da začneta postopek za njegovo razrešitev.

Zapleti na RTV SLO prihajajo kot naročeni pred volitvami. Naključje?!
Sindikat novinarjev s podobnimi stališči

Tudi Sindikat novinarjev Slovenije meni, da vodstvo RTV Slovenija s petkovim imenovanjem Jadranke Rebernik za poln mandat na mestu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija nadaljuje nezakonito prakso in ne upošteva večinskega mnenja uredništva.

Kot so zapisali v sindikatu, je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough z imenovanjem odgovorne urednice prekršil tako zakon o RTV Slovenija kot tudi statut, saj je to storil še preden je o izbiri kandidatov za odgovornega urednika odločal programski svet.

Ob tem opozarjajo, da je v komaj tednu dni Whatmough že drugič kršil zakon in statut, saj je bil mimo zakonodaje objavljen tudi razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija, čeprav sedanjemu ni potekel mandat, še poroča STA.

(mbo)