New York Times je pred približno uro objavil, da se v krogih blizu Bele Hiše pričakuje, da bo predsednik Joe Biden danes prepovedal uvoz ruske nafte v Združene države.

To je mediju zaupal visoki uradnik predsedniške administracije, Biden pa naj bi to storil po pritisku obeh velikih ameriških političnih strank, ki zahtevata kaznovanje Rusije zaradi njene invazije na Ukrajino.

Gre za razmeroma majhen dotok nafte v ZDA; te iz Rusije prejmejo manj kot 10 odstotkov svojih energetskih virov. A politični pritisk v kongresu je bil očitno premočan; tako demokrati kot republikanci so želeli zagotovila, da ruski predsednik Vladimir Putin ne bo imel neposrednih koristi od ameriških nakupov nafte.

Viri v administraciji so povedali, da je Biden več dni tehtal ustreznost odločitve; skrbelo naj bi ga, ali bo pospešil že tako hitro rast cene bencina na tržišču, ki je malodane usodno politično vprašanje za Američane v kritičnem volilnem letu.

Zaskrbljenost zaradi motenj v pretoku nafte po svetu je sicer že v ponedeljek dvignila ceno nafte Brent, svetovnega merila za nafto, za približno 4,3 odstotka na 123,21 dolarja za sod. V zadnjem tednu je znašal kar 139 dolarjev za sod, kar je 26 odstotno zvišanje.

Pričakovanje o prepovedi kupovanja ruske nafte s strani ZDA je finančne trge pretresalo že včeraj. Indeks S&P 500 je padel za 3 odstotke, kar je najmočnejši dnevni padec od oktobra 2020. Kompozitni indeks Nasdaq je padel za 3,6 odstotka in je zdaj za 20 odstotkov nižji od rekordne najnižje ravni novembra lani. Vse to je zadrževalo odločitev Washingtona.

Politični pritisk pa je bil vendarle premočan, poroča NYT. Zdaj naj bi ZDA prekinile tudi vse običajne trgovinske odnose z Rusijo in Belorusijo.

Nancy Pelosi, eminenca demokratske stranke, je že večkrat, tudi javno, podprla ta dejanja in prejšnji teden dejala novinarjem: »Popolnoma soglašam. Prepovejmo!”

Vendar je malo verjetno, da bi se ZDA pridružili tudi voditelji evropskih držav, opozarjajo tako analitiki kot ameriški uradniki. Vsaj 30 odstotkov prepotrebne nafte Evropa prejema iz Rusije in tamkajšnji voditelji se tej dobavi najbrž ne nameravajo kar tako odreči.

Fotografija je simbolična.
(foto: Johannes Plenio on Pexels.com)
Protestni konvoj tovornjakarjev včeraj začel kroženje okrog Washingtona

Biden pa ima za sprejetje takšnega ukrepa tudi dobre notranjepolitične razloge. Najmanj 1000 vozil se je namreč sinoči podalo na protestno kroženje po obvoznici okrog ameriškega glavnega mesta; za nameček brez pravega cilja ali določenih zahtev.

Gre za kopijo podobnega protesta v Kanadi, ki je prejšnji mesec popolnoma paraliziral tamkajšnje glavno mesto Ottawa in ki so ga odstranili po uvedbi izrednih razmer. Kanadski tovornjakarji so protestirali proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa.

Protest naj bi ameriško prestolnico dosegel že pred dnevi, ko je imel Biden govor o položaju v državi, vendar je prišlo do zamud, veliko načrtovanih konvojev pa se ni niti sestavilo. Ta, ki se je začel včeraj v Hagerstownu v Marylandu, se je z imenom Ljudski konvoj vzpostavil v Kaliforniji.

Protest proti ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa naj bi izzvenel v prazno, navajajo ameriški MSM, saj se z umirjanjem pandemije ukrepi odpravljajo, vendar protest vseeno bo, je že sinoči prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)