Hrvaška vlada je sinoči določila novo najvišjo maloprodajno ceno bencinskih in dizelskih goriv. Liter bencina tako od danes stal največ 12,19 kune ali 1,61 evra, liter dizla pa 12,53 kune ali 1,66 evra.

Vlada je nove ukrepe sprejela, ker je opolnoči prenehala veljati uredba, s katero so 7. februarja letos zamrznili ceno bencina pri 11,37 kune oziroma 1,5 evra na liter, ceno dizla pa pri 11,29 kune ali 1,49 evra na liter.

Tokratna najvišja maloprodajna cena je rezultat dveh ukrepov. Prvi je znižanje trošarine, drugi pa zamrznitev skupne marže za trgovce.

Hrvaška vlada je zaradi visoke rasti cen energentov od oktobra lani že trikrat zamrznila cene goriv.

Tonin pravi, da je čas, da lahko slovenski naftni trgovci
poiščejo nove dobavitelje.
Počivalšek: ukrepi za zagotavljanje vzdržne cenovne politike pogonskih goriv

Država bo zadostno količino naftnih derivatov zagotovila iz blagovnih rezerv, skrbela pa bo tudi za vzdržno cenovno politiko, je danes po vladnem posvetu v okviru obiska severnega dela osrednjeslovenske regije dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Rusija zagotavlja okoli 12 odstotkov svetovne proizvodnje nafte, meni slovenski obrambni minister Matej Tonin. To po njegovih besedah pomeni, da imajo tudi slovenski naftni trgovci možnost najti nove dobavitelje. Čas zakasnitev in težav v dobavah pa bi Slovenija po njegovih besedah lahko prebrodila z naftnimi rezervami.

Vlada bo, kot pravi Počivalšek, vsekakor intervenirala, če bo treba. Na to temo bo jutri potekala seja vlade, na gospodarskem ministrstvu pa pripravljajo različne scenarije, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)