Viktor Janukovič, predsednik Ukrajine v letih 2010–2014, je aktualnega ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj za vsako ceno ustavi vojno, poroča ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax.

»Zelo dobro razumem, da imate veliko »svetovalcev«. Toda Vi osebno ste dolžni za vsako ceno ustaviti prelivanje krvi in doseči mirovni sporazum,” je dejal Janukovič v svojem nagovoru, ki ga je povzel dopisnik Interfaxa.

Zelenski je obljubljal, da bo “ustavil vojno v Ukrajini” že od prvega dne njegovega predsedovanja, navaja Janukovič in dodaja, da je prav “to bil edini razlog, zakaj ga je podprla celotna Ukrajina.”

Poudaril je, da “z bolečino doživlja to, kar se zdaj dogaja v njegovi domovini” in da “globoko sočustvuje s trpljenjem, v katerega so prisiljeni Ukrajinci“. Poudaril je tudi, da “v vsaki tragediji obstaja trenutek, ko jo je še mogoče ustaviti”.

Viktor Janukovič
(foto:premier.gov.ru)
(commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17787141)
Lahko bi postal predsednik miru, pa…

Za Zelenskega očitno nima lepih besed: “Lahko bi postal predsednik miru, a na žalost , se ni zgodilo! Vladimir Aleksandrovič, verjetno sanjate, da bi postali pravi junak! Toda junaštvo ne pomeni boj do zadnjega Ukrajinca, ampak tudi premagovanje lastnega ponosa in ambicij zaradi reševanja človeških življenj!”

Janukovič je za konflikt v Donbasu leta 2014 okrivil organizatorje Majdana in takratnih nemirov na istoimenskem glavnem kijevskem trgu. “Povsem očitno je, da morajo tisti, ki so teroristično akcijo leta 2014 začeli in jo vsa ta leta tudi vzdrževali, hranili, nositi najstrožjo kazen,” je še sporočil v svojem nagovoru.

(mbo)