Polfinalna tekma dodatnih kvalifikacij za prihajajoče svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju med Škotsko in Ukrajino, ki naj bi bila odigrana 24. marca v Glasgowu, je prestavljena na željo Ukrajincev. Razlog je vojaška intervencija Rusije v njihovi domovini.

FIFA je ugodila zahtevi Ukrajincev, čeprav je nov termin tekme sila vprašljiv. Kot možnost se omenja junij in datum, ki je rezerviran za Ligo narodov.

Prestavitev tekme posledično pomeni preložitev finalnega dvoboj tistega dela žreba, v katerem bi/bo zmagovalec tega srečanja igral proti zmagovalcu tekme med Walesom in Avstrijo.

Svetovno prvenstvo v Katarju bo sicer odigrano od 21. novembra do 18. decembra letos, Škotska pa ima zdaj nenadoma dva prosta termina za prijateljski srečanji, ne pa tudi nasprotnikov.

Po informacijah, ki jih je Škotska nogometna zveza pravkar objavila (20:50, 8.3.2022), bi lahko konec marca v Glasgowu nastopila Poljska.

Hampden Park, dom škotskih reprezentanc.
(By Martin Le Roy - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18200279)
Ruska nogometna zveza se je pritožila zaradi suspenza

Ruska nogometna zveza (RFU) se je pritožila zaradi suspenza, ki sta ji ga naložila Mednarodna nogometna zveza (FIFA) in Evropska nogometna zveza (UEFA) zaradi invazije Rusije na Ukrajino, je v torek objavilo Športno arbitražno sodišče (CAS), poročajo ruska državna tiskovna agencija RIA.

RFU v svoji pritožbi zahteva “ponovno vključitev vseh ruskih reprezentanc in klubov v tekmovanja Fifa in Uefa”, je sporočil tudi CAS in navedel, da so Rusi “poslali tudi zahtevo za ustavitev izvrševanja vsake od spornih odločitev”.

V izjavi so pri CAS zapisali, da bodo “zahtevali stališča vseh vpletenih strani” glede spoštovanja zahteve za začasno ustavitev izvrševanja odločb in da “predvidevajo, da bodo v nekaj dneh javnosti lahko posredovali nove informacije o pritožbenem postopku“.

CAS bo pritožbo obravnaval

Fifina suspenzija je Rusiji dejansko odvzela pravico do nastopa na svetovnem prvenstvu, saj ne bo mogla nastopiti v dodatnih kvalifikacijah; te so na sporedu 24. marca, ko naj bi Rusija gostila Poljsko. Slednji pa so v Zürich poslali izjavo, da ne bodo igrali proti Rusom, še preden je Fifa suspendirala Rusko nogometno zvezo.

Enako so kasneje storili tako Švedi kot Čehi, potencialni tekmeci Rusov v finalu dodatnih kvalifikacij. Njihovemu zgledu je sledilo več drugih nacionalnih zvez, ki so napovedale, da njihove reprezentance ne bodo igrale proti ruskim izbranim vrstam na nobenem tekmovanju.

Tudi to še ni bilo vse: moskovski Spartak je bil zaradi suspenza Uefe izključen iz Evropske lige, kjer naj bi v četrtek gostoval v Nemčiji v osmini finala proti RB Leipzigu. Nemška ekipa se bo tako brez boja uvrstila v četrtfinale, a se lahko to spremeni, če se bo CAS odločil v korist Ruske nogometne zveze.

(mbo)