Slovenija je januarja izvozila za 3,5 milijarde evrov blaga, kar je za 20,5 odstotka več kot januarja lani, uvoz pa je po podatkih državnega statističnega urada na letni ravni porasel za 52,1 odstotka na 3,9 milijarde evrov.

Trgovinski primanjkljaj je tako znašal 0,4 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 89,2-odstotna.

Tako vrednost izvoza kot uvoza sta bila po podatkih statistikov višji od povprečnih vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v lanskem letu, in sicer izvoz za 6,1 odstotka in uvoz za 11,9 odstotka.

Izvoz v države članice EU je bil januarja za 28,8 odstotka višji kot v lanskem januarju, uvoz pa za 38 odstotkov. Vrednost tako izvoza kot uvoza v januarju v te države je znašala 2,4 milijarde evrov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Cene na bencinskih servisih ob avtocestah so, žal, še višje.
Goriva naj bi bilo dovolj, pa vendar…

Cene naftnih derivatov so se danes na številnih bencinskih servisih v Sloveniji močno dvignile. Tako cene 95-oktanskega bencina kot dizla so dosegle nove rekordne vrednosti.

Na bencinskih servisih Petrol zunaj avtocest je bilo treba zjutraj za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra.

Pri OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina 1,555 evra na liter, za liter dizla pa je potrebno odšteti 1,662 evra. MOL Slovenija medtem liter bencina ponuja za 1,564 evra, dizla pa za 1,669 evra.

Cene na bencinskih servisih ob avtocestah so, žal, še višje.

Cene dizla in bencina postopno naraščajo že nekaj tednov, vseeno pa je novica o podražitvi včeraj poskrbela za kaos na marsikaterem bencinskem servisu.

Vlada in naftni trgovci sicer zagotavljajo, da so dobave in zaloge naftnih derivatov zadostne za nemoteno oskrbo, še poroča STA.

(mbo)