Ruske oborožene sile so v nedeljo sestrelile še štiri bojna letala, dva jurišna helikopterja in osem brezpilotnih letal ukrajinskih oboroženih sil, vključno z Bayraktarjem, je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

“Letala ruskih letalskih in vesoljskih sil in enote zračne obrambe vojske so pri Poltavi sestrelile tri letala Suhoj Su-27 ukrajinskih zračnih sil, eno Su-25 v bližini Hostomela, dva helikopterja Mil Mi-24 pri Makarivu in osem brezpilotnih letal, vključno z Bayraktarjem TB-2 v nedeljo zvečer,” je dejal Konašenkov na sinočnji novinarski konferenci.

“Bombniki in napadalna letala so uničila tudi tri raketne sisteme zračne obrambe Buk M1 in dve radarski postaji ukrajinskih oboroženih sil,” je dodal. “Ruske sile so v času operacije uničile skupno 78 ukrajinskih vojaških brezpilotnih letal.

Suhoj 34- enega najboljših svetovnih lovcev/bombnikov
naj bi nedavno sestrelili na ukrajinskem nebu.
(vir: splet, domnevno Yurij Vladimirovič)
Bayraktar, tihi uničevalec

Bayraktar TB2 je srednje višinsko bojno letalo dolgega doleta brez posadke, ki ga je razvilo in izdelalo turško obrambno podjetje Baykar Makina.

Kot so pri Interfaxu že poročali, je Ukrajina leta 2019 kupila brezpilotna letala Bayraktar TB2, oborožena z natančno vodenimi zračnimi bombami MAM-L, ki jih je turški Roketsan izdelal za ukrajinske oborožene sile. Pogodba naj bi bila vredna najmanj 69 milijonov dolarjev, ukrajinski strani pa naj bi dobavili šest dronov, dve nadzorni postaji, 200 raket in rezervne dele.

Su-27 (NATO oznaka Flanker) je lovsko letalo 4. generacije sovjetskega porekla, zasnovano za zračni boj na dolge in kratke razdalje ter za prestrezanje in napade na pilotirana in brezpilotna letala. Su-25 ( NATO oznaka Frogfoot) pa je jurišno/napadalno letalo sovjetskega porekla, zasnovano za napade na majhne premikajoče se in nepremične zemeljske ciljee ter nizkohitrostne zračne cilje.

Ostanki ruskega jurišno-transportnega helikopterja Mi-24/35.
Ukrajinci trdijo, da so ga sestrelili, poznavalci pravijo, da so ga poškodovanega prizemljili in uničili Rusi.
Zahod nudi drugačne podatke, Ukrajina pa najbrž močno pretirava

“Rusija je v Ukrajini izgubila 2000 do 4000 vojakov,” je povedal Scott Berrier, vodja ameriške obrambne obveščevalne agencije. Dodal je, da gre za približno oceno na podlagi obveščevalnih podatkov in drugih razpoložljivih virov.

Enako informacijo je v javnost plasirala tudi CIA oziroma njen vodja William Burns. Brezkompromisno je povedal, da “je bilo pobitih” med 2000 in 4000 ruskih vojakov.

“Mislim, da je Putin jezen in razočaran in bo verjetno poskušal zlomiti ukrajinsko vojsko ne glede na število civilnih žrtev,” je dodal Burns.

Nekdanji veleposlanik Ukrajine na Hrvaškem Oleksandr Levčenko pa je za Jutarnji list povedal, da je bilo med invazijo na Ukrajino doslej .

“Zdi se, da njihove družine za to še ne vedo. Če bi vedele, bi se glas hitro razširil po Rusiji,” še pravi Levčenko. Pri zagrebškem časniku so bralstvo opozorili, naj upošteva, da predloženih informacij ni mogoče neodvisno preveriti.

(mbo)