Na celjskem sejmišču se danes po dveh letih prisilne ustavitve sejemske dejavnosti zaradi epidemije covida-19 začenja tretji sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech.

Nagovor na sejmu, ki bo potekal do nedelje in na katerem bodo predstavili najnovejšo mehanizacijo, bo imel kmetijski minister Jože Podgoršek, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Agritechu se bo v soboto pridružil tudi 45. sejem ApiSlovenija, na obeh sejmih pa se predstavilo 150 razstavljavcev z več kot 400 blagovnih znamk.

Sejem Agritech bo potekal v šestih sejemskih dvoranah in bo zapolnjen do zadnjega kotička. Agritech se letos širi tudi na prehranska dopolnila, področje opreme za hlev skupaj s pnevmatikami za kmetijske stroje, mesarsko opremo, stroje za predelavo hrane in hladilnice.

Celje, celjsko sejmisce.
Novinarska konferenca druzbe Celjski sejem, na kateri so predstavili vsebino sejmov Agritech in ApiSlovenija. Vodja sejma ApiSlovenija Spela Peras, vodja sejma Agritech Renata Kosenina in izvrsni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec.
(Foto: Lili Pušnik/STA, https://servis.sta.si/fotoservis/1118066)
Po vladnem obisku dela osrednjeslovenske regije

Minister dr. Jože Podgoršek je sicer skupaj z državnima sekretarjema mag. Alešem Irgoličem in Antonom Harejem včeraj obiskal severni del osrednjeslovenske regije v okviru vladnega regijskega obiska te regije.

Minister je obiskal podjetji Jata Emona in Zeleni zabojček ter mesarijo Avbelj. Državni sekretar (DS) mag. Aleš Irgolič je obiskal podjetje Meso Kamnik in si ogledal kmetijo Mlinar, skupaj z DS Harejem pa je obiskal tudi kmetijo pr’Svatnšk. DS Harej je obisk zaključil z ogledom gozdne posesti Kolovec. Ministru so predstavili delovanje podjetja in izzive, s katerimi se soočajo.

Dotaknili so se tudi trenutnh razmer glede samooskrbe Slovenije zaradi vojne v Ukrajini. Minister je izpostavil, da ima lahko vojna vpliv na rast cen: “Dokončnih ocen o tem, kakšen bo vpliv te krize na cenovno politiko, še ne moremo podati, saj se cene oblikujejo v celotni verigi. Računamo pa na racionalnost in kooperativnost vseh deležnikov, saj smo nenazadnje imeli podobno izkušnjo že v času epidemije covid-19.”

(mbo)