Volilna kampanja pred volitvami v DZ bo uradno stekla 24. marca, danes pa se izteče rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune za njihovo financiranje. Na njem mora organizator zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške.

Organizatorji volilne kampanje morajo tako po rokovniku Državne volilne komisije (DVK) poseben transakcijski račun za financiranje volilne kampanje odpreti najpozneje še danes. Sicer pa velja, da morajo organizatorji poseben transakcijski račun odpreti še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Fotografija je simbolična.
(Photo by Element5 Digital on Pexels.com)

Kot je razvidno iz registra transakcijskih računov, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je transakcijske račune odprlo že več kot 20 strank, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Med njimi so že vse parlamentarne stranke, transakcijske račune pa je odprlo tudi več zunajparlamentarnih strank, med drugim Gibanje Svoboda, Vesna, Državljansko gibanje Resni.ca, Neodvisna stranka Pomurja in Dobra država.

Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo sicer kandidati za poslance DVK predložiti najpozneje 24. marca, ko se izteče tudi rok za vložitev kandidatnih list in bo uradno stekla volilna kampanja.

(mbo)