(novica s komentarjem)

Zaposleni v Moderni galeriji so se na vlado in ministra za kulturo Vaska Simonitija obrnili z zahtevo po odstopu oz. razrešitvi direktorja Aleša Vaupotiča.

Očitajo mu nekompetentno strokovno in upravno vodenje javnega zavoda ter neprimeren odnos do zaposlenih.

Zapisali so, da Vaupotič s svojim nevestnim in nepravilnim delom osrednjemu in edinemu državnemu zavodu za moderno in sodobno umetnost povzroča večjo škodo ter hujše motnje pri opravljanju njegove dejavnosti.

Vaupotič o odstopu ne razmišlja. Za direktorja Moderne galerije je bil Vaupotič imenovan lani aprila.

Posledice neurja lani jeseni v Moderni galeriji v Ljubljani.
(Foto: Moderna galerija via STA)
Simoniti, obnove in Muzej slovenske osamosvojitve

Zanimivo, da do konkretnih nesoglasij prihaja v ti. Simonitijevem času velikih naložb v muzeje.

Spomnimo: minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je predvčerajšnjim v sklopu vladnega obiska v severnem delu Osrednjeslovenske regije obiskal Muzej za arhitekturo in oblikovanje in grad Zaprice ter si ogledal nove prostore Arhiva Republike Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve.

V prizadevanju za decentralizacijo naj bi Ministrstvo za kulturo (MK) veliko pozornosti in sredstev namenjalo lokalnemu okolju prav za razvoj javne kulturne infrastrukture in dediščine.

Tako je za Grad Fužine je v prihajajočih letih predvidena obnova, ki jo bo sofinanciralo MK in s katero bo muzej pridobil dodatne razstavne prostore in depoje. V Ljubljani si je minister nato skupaj z vodstvom Arhiva Republike Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve ogledal propadajočo stavbo na Poljanski cesti 40, ki bo v prihodnjih letih temeljito prenovljena.

Pred dobrim tednom dni je bila v prostorih MK podpisana pogodba o rekonstrukciji in dozidavi omenjenega objekta, kjer bosta arhiv in muzej do predvidoma konca leta 2023 dobila nove prostore.

Z infrastrukturnimi investicijami omenjeno ministrstvo očitno nima težav, povsem drugače pa je- kot kaže- z medosebnimi odnosi na relaciji ministrstvo-poljubna institucija, pa tudi znotraj slednjih samih.

(mbo)