Višji računi za energente so spodbudili vgradnje novih kaminov in vnovično uporabo obstoječih enosobnih peči na drva, prenaša Slovenska tiskovna agencija.

To ima za posledico nekatera tveganja, kar dokazujejo tudi številni dimniški požari in klici uporabnikov, opozarjajo v sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in pozivajo k pazljivosti.

Po vgradnji nove ali pred ponovno uporabo obstoječe peči mora dimnikarska družba po navedbah sekcije opraviti prvi ali izredni pregled peči, dimnika in dovoda zraka.

Tudi če peč na drva redno uporabljamo, ni dovolj, da je pregled opravljen enkrat letno. Tako peč mora namreč izbrana dimnikarska družba očistiti na vsaka dva do tri mesece in pogostost sproti prilagajati razmeram, so poudarili, pri tem pa posvarili pred nestrokovno opravljenimi dimnikarskimi storitvami, ki da so predvsem (končnim uporabnikom) všečne in nič več kot to.

Ni dovolj, da je pregled opravljen enkrat letno, opozarjajo dimnikarji. Tudi pri redni uporabi ne.
Tekmovanje v strokovnosti ali všečnosti?

“Tekmovanje v všečnosti gre celo tako daleč, da inšpektorat za okolje in prostor z uradnim aktom 40 let staro peč, ki je namenjena kurjenju premoga in drv, razglasi, da naj bi bila konstruirana za obratovanje na pelete.

In to čeprav pred 40 leti peletov še ni bilo, proizvajalec pa je celo pisno pojasnil, da takšna peč ustreznih emisij nikakor ne more dosegati,” so opozarjali že februarja, ko so na višku kurilne sezone kot pokazatelj absurdnosti navedli ta primer.

Od pristojnih zato že dalj časa zahtevajo, da dimnikarsko dejavnost nemudoma uredijo z upoštevanjem veljavnih predpisov.

Ob tem naj ustavijo nevzdržno zavajanje potrošnikov in neenakost pred zakonom, preprečijo vgradnjo in obratovanje neustreznih peči ter izvedejo strokovni nadzor nad dimnikarji, s tem pa ohranijo več kot 500 let staro dejavnost in ji povrnejo oz. omogočijo dostojanstvo, ki ga je bila vseskozi deležna.

(mbo)