Na slovenskih cestah je po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) od leta 2015 do lani umrlo 73 kolesarjev, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je povedal generalni sekretar zveze Jure Kostanjšek, s temi podatki v zvezi niso zadovoljni. Največ umrlih kolesarjev je bilo leta 2015, in sicer 14, lani pa jih je umrlo 10.

Direktor Agencije za varnost prometa (AVP) je navedel, da so na letni ravni kolesarji udeleženi v 1300 prometnih nesrečah, število hudih poškodb pri kolesarjih pa se je v zadnjih letih povečalo za 15 odstotkov.

Jože Hribar (AVP) je še napovedal, da bo agencija tudi letos pripravila nekaj preventivnih akcij za kolesarje, z namenom njihovega ozaveščanja. Po oceni AMZS je namreč kolesarstvo v zadnjih letih v Sloveniji v vzponu.

Ptujskemu primeru bi veljalo slediti še marsikje po Sloveniji.
Kolesarske površine bodo na Ptuju urejali na Rogozniški cesti

V kontekstu z navedenimi podatki prav gotovo razveseljuje današnja novica s Ptuja, kjer je tamkajšnja županja Nuška Gajšek danes z izvršnim direktorjem Cestnega podjetja Ptuj (CPP) Brankom Veseličem podpisala gradbeno pogodbo za projekt ureditve kolesarskih površin na Rogozniški cesti.

Kot je povedala ob tem, gre za nekaj nad pol milijona evrov vreden evropsko sofinanciran projekt, še poroča STA.

V sklopu projekta bodo preuredili obstoječi pločnik v dvosmerno kolesarsko stezo, dogradili okoli 385 metrov enostranske dvosmerne kolesarske steze, uredili komunalne vode in javno razsvetljavo, zgradili 13 metrov dolgo in 3,5 metra široko brv preko potoka Grajena ter postavili potrebno urbano opremo.

Rok za dokončanje del se izteče junija. Večjih obvozov v času del ne načrtujejo, če pa bo morda za določen čas vseeno prišlo do kakšnih cestnih zapor, načeloma zgolj polovičnih, pa bodo o tem javnost obveščali sproti.

(mbo)