Ruski izstop iz Sveta Evrope pomeni umik iz vseh njegovih mehanizmov, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija ne bo več sodelovala v Svetu Evrope, je po poročanju ruske državne tiskovne agencije TASS sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Ministrstvo je v izjavi navedlo, da države Nata in Evropske unije spodkopavajo evropski organ, ki podpira človekove pravice, pravno državo in demokracijo.

Svet Evrope je sicer že 25. februarja sklenil prekiniti sodelovanje ruskih diplomatov in predstavnikov v glavnih telesih vseevropske organizacije. Odločitev je začela veljati takoj, kot odgovor na rusko oboroženo invazijo na Ukrajino.

“Odbor ministrov se je v skladu s statutom Sveta Evrope odločil suspendirati pravico zastopanja Ruske federacije v parlamentarni skupščini in odboru ministrov Sveta Evrope,” je bilo zapisano v takratni izjavi.

Odločitev je pomenila, da Rusija ostaja članica Sveta Evrope, ker “prekinitev ni dokončen, ampak začasen ukrep, ki pušča odprte komunikacijske poti”. Svet Evrope je državo vmes pozval, naj “takoj” konča “pokol” v Ukrajini.

Svet Evrope ima sicer 47 držav članic, vključno z Rusijo in Ukrajino. Svet je Rusijo že sankcioniral leta 2014 po priključitvi Krima.

Protest proti proameriški politiki ukrajinskih oblasti v Kijevu,
prve dni spopada.

Kot poroča ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax, pa izjava tiskovnega predstavnika Kremlja ne pušča dvoma.

“Izstop iz Sveta Evrope pomeni umik iz vseh njegovih mehanizmov,” je namreč dejal Peskov na današnji novinarski konferenci kot odgovor na vprašanje, ali bo Rusija prenehala sodelovati v vseh institucijah Sveta Evrope, vključno z Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP).

Spomnimo: Svèt Evrope je bil ustanovljen v začetku maja 1949 z Londonskim sporazumom.

Članica Sveta Evrope lahko postane vsaka evropska država pod pogojem, da sprejema načelo vladavine prava in jamči človekove pravice in temeljne svoboščine vsakomur, ki je pod njeno oblastjo.

Eden od številnih uspehov Sveta Evrope je bil sprejem Evropske konvencije o človekovih pravicah (1950), ki je služila kot temelj za ustanovitev ESČP.

(mbo)