Uprava RS za jedrsko varnost miri glede Černobila, Uprava RS za zaščito in reševanje pa glede nuklearne panike

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je o izrednem izpadu 750kV daljnovoda Kijev-Černobil včeraj obvestila Upravo RS za jedrsko varnost. Glede na znane podatke so ocenili, da tudi ob dolgotrajnejši izgubi električnega napajanja ne bo prišlo do znatnih izpustov v okolje, so ob tem sporočili iz uprave.

Četudi bi prišlo do morebitne nesreče v bazenu z izrabljenim gorivom v Černobilu, v upravi ocenjujejo, da ta ne bi imela daljnosežnega vpliva, posebej pa ne bi bilo nevarnosti za Slovenijo, so sinoči poročali nekateri slovenski mediji.

Sicer pa je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko tamkajšnjim strokovnjakom naročil, naj zavarujejo jedrsko elektrarno v Černobilu z električno energijo.

Po današnjem poročanju beloruske tiskovne agencije BelTA, ki jo citira Reuters, je Lukašenko obrambnemu ministrstvu tudi dejal, da mora beloruska vojska preprečiti vsak poskus prereza ruskih oskrbovalnih linij in vsak “napad na Ruse s hrbta“.

Ukrajina je včeraj ponovno sprožila pravo svetovno paniko, ko je sporočila, da obstaja nevarnost uhajanja sevanja v Černobilu po izpadu električne energije; že omenjena mednarodna agencija je kasneje svetovno javnost pomirila z obvestilom, da “ne vidi kritičnega vpliva na varnost“.

Jedrska elektrarna Zaporožje, največja v Evropi, je zdaj v ruskih rokah.
Razdelitev tablet kalijevega jodida ob nesreči

Oglasila se je tudi Uprava RS za zaščito in reševanje. Ta je na vladnih spletnih straneh obvestila, da so- v skladu s Pravilnikom o uporabi tablet kalijevega jodida- slednje za vse prebivalce Republike Slovenije, do vključno 40. leta starosti, iz državnih blagovnih rezerv shranjene v bolnišnicah in drugih zdravstvenih organizacijah.

Te se, kadar je treba, razdelijo ob uvedbi zaščitnega ukrepa zaužitje tablet kalijevega jodida po predhodnem sklepu Vlade Republike Slovenije in odredbi poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije, še navajajo.

Razdelitev tablet kalijevega jodida za prebivalce vseh občin v Republiki Sloveniji izvedejo občine, ki izdelajo načrte prevzema in razdelitve tablet kalijevega jodida ob jedrski ali radiološki nesreči in ki določijo pooblaščene osebe za prevzem tablet kalijevega jodida v pristojni bolnišnici.

Predstojniki oziroma pooblaščene osebe zavodov, gospodarskih družb in drugih organizacij so odgovorne za razdelitev tablet kalijevega jodida ob uvedbi zaščitnega ukrepa zaužitje tablet kalijevega jodida ob jedrski ali radiološki nesreči oskrbovancem, zaposlenim in drugim v svojih organizacijah.

Za delitev tablet kalijevega jodida mladoletnim osebam morajo odgovorni pridobiti soglasje staršev oziroma njihovih skrbnikov.

Vse informacije o kalijevem jodidu sicer najdete na spletni povezavi Kalijev jodid, so še sporočili.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: