Več novinarskih organizacij proti pritiskom Ukoma na novinarje RTVS

Urad vlade za komuniciranje (Ukom), ki redno objavlja svoje mnenje o poročanju RTV Slovenija, naj preneha s pritiski na novinarje, zahtevajo novinarski sindikati RTV Slovenija, aktiv MMC, sindikat in društvo novinarjev skupaj z nekaterimi drugimi sopodpisniki.

Vodstvo zavoda naj se jim zoperstavi, so pozvali, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nasprotujejo nepooblaščenemu poseganju v delovanje javnega medija in zahtevajo, da Ukom s tem nemudoma preneha. Hkrati od programskega sveta in generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha pričakujejo, da bosta zaščitila novinarsko in institucionalno integriteto javne radiotelevizije.

Kot so zapisali, se Ukom v svojih analizah loteva posameznih informativnih oddaj in novinarskih prispevkov, celo posameznih novinarjev. Ukom si po njihovih besedah prisvaja pooblastila, za katera nima zakonske podlage.

Ukom si po mnenju novinarjev, naklonjenih levemu političnemu polu, prisvaja pooblastila, za katera nima zakonske podlage.
Novinarji RTV Slovenija že v ponedeljek odločno proti šikaniranju in političnim pritiskom

Novinarji RTV Slovenija so sicer že v ponedeljek javno izrazili nasprotovanje vse slabšim pogojem dela, šikaniranju in pritiskom, ki da jih doživljajo. Zahtevali so popolno uredniško in novinarsko avtonomijo.

Zavrnili so tudi vse škodoželjne kritike, programski svet pa pozvali k neodvisnemu in nepristranskemu delu. Posledično pričakujejo, da se bodo vse politične stranke vzdržale poskusa vmešavanja v delo javnega servisa, saj ta ni v službi politike, ampak javnosti, so še sporočili.

Ponovno so izrazili nezadovoljstvo zaradi imenovanja Jadranke Rebernik za odgovorno urednico informativnega programa TVS, kljub temu da so novinarji s prepričljivo večino podprli njenega protikandidata Mitjo Preka.

Če se bo Prek strinjal, bodo izpeljali postopek, s katerim se bo programski svet opredelil do njega kot kandidata. To jim omogoča zakon o RTV Slovenija, na svet pa so že poslali ustrezne dokumente, so takrat poročali drugi slovenski mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: