Od začetka ruske invazije je pobegnila že polovica prebivalcev Kijeva, saj se ruske sile mestu vse bolj približujejo, je danes povedal župan Kijeva Vitalij Kličko.

“Trenutno je odšlo nekaj manj kot dva milijona ljudi. Kijev se je spremenil v trdnjavo. Vsaka ulica, vsaka stavba, vsaka kontrolna točka je utrjena,” je še dodal Kličko. Po podatkih spletne strani citypopulation.de je imelo širše območje Kijeva lani 3,5 milijona prebivalcev.

Ruske sile so z oklepnimi vozili sicer prispele do severovzhodnega roba mesta, ukrajinski vojaki pa so opisali, da je za njimi noč težkih bitk za nadzor nad glavno cesto, ki vodi v ukrajinsko prestolnico.

Ukrajina medtem načrtuje nadaljnjo evakuacijo civilistov, tudi iz glavnega mesta Kijev. Prebivalce obleganih severozahodnih predmestij naj bi evakuirali v središče mesta.

Prebivalci bežijo čez reko Irpin v okolici Kijeva.
Zapusti Ukrajino vsak dan do 300 tisoč ljudi?!

Medtem OZN poroča, da val beguncev iz Ukrajine ne pojenja. Po trenutnih podatkih je od začetka ruske invazije pred dvema tednoma iz države pobegnilo več kot 2,3 milijona ljudi.

Med državami, ki so sprejele največ beguncev iz Ukrajine, še vedno prednjači Poljska. Tja je prispelo 1,43 milijona ljudi.

Visoki komisariat ZN za begunce je pri tem opozoril, da za svoje delovanje v pomoč ljudem v Ukrajini in sosednjih državah potrebujejo približno 500 milijonov dolarjev. Doslej so po navedbah vodje te agencije ZN Filippa Grandija prejeli več kot 300 milijonov dolarjev.

Vlada v Londonu pa je po kritikah na račun obravnave ukrajinskih beguncev sporočila, da bo Velika Britanija od prihodnjega tedna poenostavila vizumski postopek za Ukrajince, ki bežijo pred vojno.

Spomnimo: po zadnjih javnosti znanih podatkih britanskega notranjega ministrstva je bilo v začetku tedna Ukrajincem izdanih 50 vizumov, kar znaša le odstotek od 5535 vloženih prošenj za azil.

V nasprotju z državami Evropske unije Velika Britanija ne želi sprejeti Ukrajincev brez omejitev. Merila so sicer bila pred kratkim nekoliko ublažena, vstop pa je še vedno dovoljen le tistim, ki že imajo družinske člane v državi.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je Britance že obtožil pomanjkanja človečnosti. Približno 150 Ukrajincev, ki so želeli potovati čez Rokavski preliv in obiskati sorodnike v Veliki Britaniji, naj bi britanska stran nedavno pozvala, da za vizum najprej zaprosijo v Parizu ali Bruslju.

(mbo)