(novica s komentarjem)

Ko je Slovenska tiskovna agencija (STA) sinoči ob natanko 20:27 objavila misel, ki jo je predsednik slovenske vlade izrekel ob prihodu na neformalni vrh EU v Versailles, je najbrž malokdo pomislil, da bo sprožila tako buren odziv v domači javnosti. Turbulentnemu vojnemu času v Evropi in predvolilnemu v Sloveniji navkljub.

Spomnimo: rast cen hrane je po Janševih besedah opozorilo, da ne bo vedno sijalo sonce in da je treba kmetijstvu nameniti ustrezno pozornost.

Kot še navaja STA, je slovenski premier hkrati opozoril, da je treba računati tudi na čase, ko ni mogoče uvažati in ko je tisto, kar se pridela doma, tudi tisto, kar je na razpolago.

Prihaja čas brez uvoza hrane?

Evropska unija je namreč s skupno kmetijsko politiko zagotovila več kot 80-odstotno evropsko prehransko samozadostnost. Temu je pritrdil tudi Janez Janša in se nadovezal z zdaj že sporno izjavo: “Tudi Slovenija se je v zadnjem času zelo potrudila v tej smeri, tako da mogoče ne bo desetih vrst rogljičkov na mizi, a lačni ne bomo!”

Mnogi so lačni že sedaj!

Janševo izjavo gre sicer nujno brati v kontekstu aktualnega dogajanja: ruski predsednik Vladimir Putin je namreč prav včeraj opozoril, da bi lahko sankcije, ki so jih zaradi oborožene intervencije v Ukrajini proti Rusiji uvedle zahodne države, povzročile močan dvig globalnih cen hrane.

Prepad med pro-evropsko elit(ic)o in ljudstvom

Vendar pa nepremišljena izjava kaže na prepad med politično elito in ljudstvom, pri tem pa velja opomniti, da nič bolje ne kaže niti parlamentarnim opozicijskim strankam; vsaj po komentarjih sodeč.

Nekaj izbranih komentarjev s spleta, ki ponazarjajo jezo in bes širših množic, ki so komaj zadihale po omejitvah, ki jih je prinesla pandemija novega koronavirusa, o kateri pa bo v prihodnje prav gotovo izrečenih še veliko besed. Ne nujno v prijetnih tonih.

(vir: splet)

(mbo)