"Letel naj bi nad Krim, kamor ga je izstrelila Ukrajina, a se je obrnil," trdi Rusija. 
Prispel je iz zračnega prostora Madžarske s hitrostjo 700 km/h na višini 1300 m.

Madžarska zračna obramba je v četrtek zvečer pred strmoglavljenjem v Zagrebu zaznala in izsledila zrakoplovno telo, ki je prešlo njen zračni prostor, je danes sporočilo madžarsko obrambno ministrstvo in dodalo, da je bil objekt, identificiran kot brezpilotno letalo TU-141, pred kratkim uporabljen kot tarča za usposabljanje.

Ministrstvo je sporočilo, da se je podoben incident ponovil tudi danes okoli poldneva na severovzhodu Madžarske. Lovci tipa Gripen so bili poslani, da preverijo zračni prostor, v katerem je bil predmet zaznan, vendar letala niso našli, je še navedeno.

Oglasilo se je tudi romunsko ministrstvo za obrambo. Pravijo, da so v svojem zračnem prostoru zaznali leteči predmet, ki je vstopil iz Ukrajine in že po treh minutah zapustil Romunijo. Dodali so, da so hitrost, nizek let, gorsko območje in vremenske razmere razlog, da romunska zračna obramba ni zmogla storiti več.

Dron sovjetske izdelave naj bi padel na prostor mestnega predela Trešnjevka, njen južni del.
Kaj pravi uradna Rusija?

Ruska državna tiskovna agencija Tass trdi, da naj bi letalo, ki je sinoči strmoglavilo v Zagrebu, dejansko letelo na Krim, a je skrenilo s poti. Dodajajo, da sta zabeležena dva primera uporabe brezpilotnega letala Tu-141 s strani ukrajinskih sil.

Eden je strmoglavil v Zagrebu, drugi pa v bližini krimskega mesta Krasnoperekopsko, je za Tass povedal neimenovan vir, poročajo hrvaški mediji.

Isti vir pojasnjuje, da je omenjeni dron v bistvu majhno reaktivno letalo, ki lahko prenese dokaj zaskrbljujočo eksplozivno obremenitev do ene tone. Obe letali naj bi ukrajinske sile izstrelile na poskusni polet nad Krim, a se je eno od njih obrnilo in poletelo proti Hrvaški.

Dele drugega Tu-141 so tako ruski mejni policisti odkrili danes ob 10:35 po lokalnem času in sicer 8,5 km od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoye. Najdeni so bili delci krila in trupa, podatki iz snemalnika letenja in ostanki zavornega padala, je vir še zaupal Tassu.

Ogromen dron bi lahko porušil šestnadstropno stavbo, trdijo strokovnjaki.
Zoran Milanović: ima NATO sploh učinkovito protizračno obrambo?

Oglasila ste se tako hrvaški premier Andrej Plenković kot hrvaški predsednik Zoran Milanović. Prvi je o incidentu obvestil evropsko, drugi pa hrvaško javnost.

Milanović je povedal, da ocene kažejo, da je šlo za incident, ki ni bil usmerjen proti Hrvaški in da je letalo verjetno prišlo iz Ukrajine, saj je pred tem preletelo dve državi Nata: Romunijo in Madžarsko.

“Kako je mogoče, da se nezahtevno letalo skoraj eno uro zadrži na ozemlju članice Nata, ne da bi ga kdor koli videl. V preiskavo so vključene vojaške službe. Kot je videti, je letalo letelo iz Ukrajine, v Zagrebu pa strmoglavilo, ko je ostalo brez goriva in je bil nadzor izgubljen,” je še dejal Milanović.

Dodal je, da letalo “ni iz regije “. Kraj strmoglavljenja je še edno nedostopen, s primerom pa se intenzivno ukvarjajo strokovnjaki hrvaške vojske in policije.

(mbo)