Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch bo od danes do nedelje na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. Glavnina njene obiska je namenjena Slovencem v BiH. Prvi dan obiska bo v Republiki srbski.

Obisk v BiH bo ministrica začela v Prijedoru na severozahodu BiH , kjer se bo srečala s člani Društva Slovencev Lipa in učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine. V nadaljevanju bo obiskala Slatino, kjer si bo ogledala Slovenski kozolec na Lunićevi domačiji.

S tamkajšnjimi rojaki bo spregovorila o pripravah na obeležitev 100-letnice prihoda Slovencev v Slatino. Dan bo končala v Banjaluki, kjer se bo srečala s člani Društva Slovencev Triglav.

Po oceni urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu v BiH živi do 5000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Slovensko društvo Triglav v Splitu domuje v neposredni bližini ene najbolj atraktivnih modernih stavb na Jadranu.
Jaklitscheva s predstavnico Slovencev na Hrvaškem o priložnostih in izzivih prihodnosti

Že v ponedeljek pa se je Helena Jaklitsch sestala z Barbaro Riman, predsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem.

Rimanova je predstavila načrte zveze kot krovne organizacije Slovencev, ki živijo in delujejo v naši južni sosedi. Beseda je tekla tudi o Interreg programih, ki jih pripravljajo za naslednjo finančno perspektivo.

Sogovornici sta se strinjali, da je še poseben poudarek potrebno nameniti slovenščini. Razveseljivo je, da je v zadnjih letih moč zaznati trend povečevanja interesa za učenje slovenskega jezika.

Zveza slovenskih društev na Hrvaškem bo kmalu praznovala 30. obletnico delovanja. Rimanova je tako današnjo priložnost izkoristila tudi za uradno povabilo ministrici Jaklitsch na slovesnost, ki bo potekala na Reki v mesecu maju, je še poročala STA.

Eno opaznejših slovenskih društev na Hrvaškem je tudi SKD Triglav v Splitu, ki je bilo ustanovljeno 9. maja 1992. Ustanovnih članov je bilo 350, število članov se je vmes povzpelo do 1400, pa se spet zmanjšalo. Aktivnega članstva je zdaj približno toliko, kot je bilo ustanovnih članov, društvo pa je znano po svojih bogatih, obširnih kulturnih aktivnostih.

Po večkratnih selitvah se je društvo ustalilo v zelo primernih, lepih prostorih na Kmanu, kjer domuje v neposredni bližini ene najbolj atraktivnih modernih stavb na Jadranu; menda celo najvišje na vsej vzhodni obali, mnogi menijo tudi na splošno.

Društvo je član krovne organizacije Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, ki ga je v ponedeljek- kot že omenjeno- obiskala ministrica Helena Jaklitsch..

(mbo)