Ena izmed današnjih svetovnih medijskih top-tem je vsekakor velik predmet, ki je okoli polnoči na zemljo padel v Zagrebu.

Tako je Slovenska tiskovna agencija (STA) davi poročala, da je padec povzročil glasen tresk in za seboj pustil ogromen krater. Hrvaška policija je za hrvaške medije sredi noči potrdila nesrečo in sporočila, da so v neposredni bližini našli tudi dve padali.

Predmet je padel v zahodnem delu mesta, na območju Jaruna in v bližini študentskega doma Stjepan Radić. Glede na ogromen pok je očitno eksplodiral, še povzema STA.

Policisti so zavarovali ožje in širše območje kraja dogajanja. Poškodovanih po dosedanjih informacijah ni, je pa padec predmeta poškodoval nekaj vozil.

Kaj je padlo na zemljo, davi uradno še ni bilo potrjeno. Strokovnjak za vojno letalstvo Tyler Rogoway, urednik portala The War Zone, je v izjavi za Jutarnji list povedal, da gre najbrž za izvidniški dron. Kasneje so domneve potrdili tudi drugi strokovanjaki, čeravno uradne potrditve še ni.

Sovjetski dron, ki ga Rusija hrani v Muzeju letalskih sil v Moskvi.
(George Chernilevsky - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7042151)
Zastareli, a najbrž posodobljeni dron

Po dosedaj znanih podatkih gre za brezpilotno letalo sovjetske izdelave Tupolev-141, poimenovano Striž (Hiter), ki je bilo izdelano v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ne gre za bojno letalo v smislu oboroženosti, ampak za izvidniško in vohunsko letalo.

Rdeča armada ga je imela v sestavi oboroženih sil do leta 1989, ruska pa jih je nekaj ohranila zaradi muzejske dejavnosti. Posedovala jih je tudi Ukrajina; ob pomanjkanju sodobnejših zrakoplovov, so jih leta 2014- prav med vojno v Donbasu, ki je povod za sedanjo rusko intervencijo- ponovno usposobili za operativno delovanje.

(mbo)