Včeraj so v Sloveniji ob 1762 PCR-testih in 12.605 hitrih antigenskih testih potrdili 2257 okužb z novim koronavirusom, so danes sporočile pristojne oblasti..

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi 25.456 primerov aktivnih okužb, kar je 456 več kot dan prej.

Včeraj so potrdili 32 okužb več kot dan prej, v primerjavi z minulim petkom pa 421 več.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1949, kar je 60 več kot dan prej. Za 22 pa se je zvišalo število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ki zdaj znaša 1199.

Po podatkih NIJZ je enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.264.205 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.219.359.

Cepljena je nekaj več kot polovica prebivalstva.
Beograd odpravil covidna potrdila in omejitev zbiranja v zaprtih prostorih

V Srbiji so z današnjim dnem odpravili covidna potrdila in tudi vse omejitve glede števila ljudi v zaprtih prostorih, poročajo srbski mediji, prenaša pa Slovenska tiskovna agencija (STA).

To med drugim pomeni, da lahko vsi kinematografi in gledališča znova delujejo tako kot pred pandemijo, za vstop v gostinske lokale pa ljudje tudi zvečer ne potrebujejo več nobenih potrdil.

Odločitev kriznega štaba sledi izboljšanju epidemioloških razmer v državi. Dnevno število novih okužb in smrti zaradi covida-19 namreč pada, situacija v bolnišnicah pa se normalizira.

Z današnjim dnem tako v veljavi v Srbiji ostajata le še priporočilo za uporabo zaščitnih mask v zaprtih prostorih, sedemdnevna karantena ter omejitve v mednarodnem prometu – natančneje, obvezno potrdilo PCT ob vstopu v Srbijo.

(mbo)