Slovenski premier Janez Janša je danes na spletnem omrežju Twitter sporočil, da želijo skupaj s premierjem Poljske in Češke z današnjim obiskom v Kijevu prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU.

Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Janša je na Twitterju sicer opozoril, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, sedaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene.

Kot je dodal, jih sedaj branijo vsi Evropejci s svojimi življenji v Ukrajini. Prepričan je, da je prišel trenutek, ko se EU prebuja in spreminja, da bo postala še bolj poenotena v podpori Ukrajini.

Ni znano, da bi Mateusz Morawiecki in Petr Fiala v javnost poslala podobni sporočili, prav tako Janša ni pojasnil, kakšne in katere so vrednote, ki so del tako imenovane twitter-niti, malodane samogovora.

Objava, ki jo je poljski premier delil na omrežju Twitter
pred približno dvajsetimi minutami (18:19).
Delegacija nekaj po 8.uri prečkala poljsko- ukrajinsko mejo

Glavni svetovalec poljskega premierja Michal Dwoczyk je novinarjem potrdil, da je delegacija nekaj po 8. uri zjutraj z vlakom prečkala poljsko-ukrajinsko mejo. Dwoczyk je medijem zaupal, da so se za pot dogovorili prejšnji teden na vrhu Evropske unije v Versaillesu.

Trije premierji bodo prvi tuji voditelji, ki bodo po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico, pa poroča MMC RTV Slovenija.

Predsednik republike Borut Pahor je pozdravil “politično izjemno pomemben obisk treh predsednikov vlad”, med njimi slovenskega premierja Janeza Janše, v Kijevu. Gre za močan izraz podpore Poljske, Češke in Slovenije ter celotne Evropske unije Ukrajini, je Pahor sporočil na Twitterju.

Nazaj k STA! Za slednjo so danes v Bruslju potrdili, da sta bila predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije ob robu neformalnega vrha EU konec prejšnjega tedna v Versaillesu seznanjena z namero trojice premierjev, da obiščejo Kijev, nato pa so ju v ponedeljek zvečer iz Varšave obvestili, da je obisk potrjen.

Janša v svoji twitter-niti ni pojasnil, kakšne in katere so vrednote, o katerih piše.
Trojica nima mandata Evropskega sveta!

Neuradno so sicer v Bruslju pojasnili, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta, saj je bil omenjeni vrh neformalen in na njem formalno niso bili sprejeti nobeni sklepi. Obenem so opozorili na varnostna tveganja, povezana z obiskom v prestolnici Ukrajine, ki je tarča silovite ruske agresije.

Pred nekaj minutami je poljski premier Morawiecki (oziroma njegova PR služba)- prav tako na omrežju Twitter– objavil fotografijo iz- kot gre sklepati- vagona vlakovne kompozicije na poti v Kijev.

“Tu, v Kijevu, ki ga razdira vojna, se ustvarja zgodovina,” piše. “Tukaj se svoboda bori proti svetu tiranije. Tu je prihodnost vseh nas visi na nitki. EU podpira UA, ki lahko računa na pomoč svojih prijateljev – to sporočilo smo danes prinesli v Kijev.”

(mbo)