Januarja je bilo tako na cestnih mejnih prehodih kot v avtobusnem, železniškem in letalskem prometu ter v pristaniščih več prometa kot januarja lani, ko so veljale protikoronske omejitve, kažejo statistični podatki, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prek cestnih mejnih prehodov je v Slovenijo vstopilo ali iz nje izstopilo skoraj 3,5 milijona potniških vozil, kar je skoraj dvakrat toliko kot januarja lani. Tovornih vozil je bilo nekaj več kot en milijon, kar je za 13 odstotkov več kot leto prej.

Avtobusi v javnem mestnem linijskem prevozu so prepeljali 2,8 milijona potnikov oziroma 3,5-krat toliko kot leto prej, avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu pa 1,8 milijona potnikov oz. petkrat toliko kot leto prej.

Vlaki so prepeljali 1,1 milijona potnikov, kar v odnosu na prejšnje leto pomeni 59 odstotkov več. Ob tem velja omeniti, da so se po dolgotrajnih omejitvah zaradi pandemije na nekaterih vlakih razreda Eurocity (EC) in Intercity (IC) ponovno začele izvajati gostinske storitve.

Na vlakih Emona 150/151 (EC), na progi Dunaj-Ljubljana, je gostinska ponudba že na voljo od 1. marca naprej. Na vlakih ICS (Inter City Slovenia), na progi Ljubljana-Maribor, pa naj bi bila ponudba na voljo od srede marca; te dni, torej.

Velika večina omejitev v javnem potniškem prometu je sproščena, kar se kaže tudi na številu potnikov.
Navzgor tudi vlaki in letala, odpravljene številne omejitve

Sicer na vlakih, skladno z ukrepi za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2 v Republiki Sloveniji, od 21. februarja ni več obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja) v javnem potniškem prometu.

Pri prevozu z javnim potniškim prometom pa je še vedno obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Še na letališča: na ljubljanskem letališču dr. Jožeta Pučnika so zabeležili 37.400 potnikov, okoli 6,5-krat toliko kot leto prej. Ljubljansko letališče v letošnji poletni sezoni, ki se začne konec marca, sicer pričakuje večjo ponudbo letov.

Zadnja usklajevanja sicer še potekajo, po zadnjih napovedih pa bo v poletni sezoni z Brnika letelo 16 prevoznikov na skupno 20 ciljev.

Okrepljeno povpraševanje kaže, da se evropski letalski promet izvija iz primeža pandemije covida-19, so sporočili iz Fraporta Slovenija, ki upravlja omenjeno letališče. Trenutne napovedi kažejo, da bo iz slednjega v najprometnejših tednih poletne sezone mogoče potovati s približno 140-imi leti na teden.

(mbo)