Protivojna protestnica je včeraj zvečer na ruski državni televiziji s protestnim plakatom in glasnimi vzkliki prekinila poročila v živo.

Med prenosom je ženska nepričakovano skočila v kader za voditeljico poročil. V rokah je imela napis Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo. Ob tem je večkrat vzkliknila ne vojni. V režiji so hitro prekinili prenos v živo in začeli predvajati nek drug prispevek.

Po poročanju nekaterih tujih medijev je protestnica Marina Ovsjanikova zaposlena na ruski televiziji Pervij kanal. Spet drugi navajajo, da gre za urednico istoimenskega medija, protestno akcijo pa naj bi pred dejanjem napovedala na družbenih omrežjih.

Za to se je domnevno odločila, ker izhaja iz mešanega zakona; njen oče je Ukrajinec, mama pa Rusinja, pa tudi da bi opozorila, da je vojna proti sosednji državi zločin, za katerega je odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin.

Po akciji naj bi jo aretirali, najbrž pa jo bodo obravnavali v skladu z nedavno sprejetim spornim zakonom, ki prepoveduje ti. lažno medijsko poročanje. Skrajna zagrožena kazen za kršitev slednjega je 15 let zapora, vendar jo bo po mnenju poznavalcev Ovsjanikova odnesla le z denarno kaznijo, ki je predvidena za prvo kršitev.

Profil Marine Ovsjanikove, domnevno s spletnega omrežja Facebook.
Ranjen tudi dopisnik ameriške televizije Fox News

Kot poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), pa je bil med poročanjem v bližini Kijeva ranjen britanski novinar Benjamin Hall, dopisnik ameriške televizije Fox News, ki so ga zaradi poškodb hospitalizirali.

Podrobnosti o tem, kaj se je zgodilo z njenim dopisnikom, omenjena ameriška televizija ni objavila.

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je na spletnem omrežju Facebook objavila informacijo, da je Britanca ranil šrapnel in sicer v obe nogi, kar pomeni, da je nekaj eksplodiralo v njegovi bližini.

Hall je prispevke iz Ukrajine pošiljal od začetka ruske invazije. Združenje dopisnikov je sporočilo, da je zgroženo nad novico, da je njihov kolega utrpel rane med poročanje z vojnega območja v Ukrajini.

Hallu so kolegi zaželeli hitro okrevanje ter pozvali vse strani, naj zagotovijo zaščito novinarjem, ki zagotavljajo informacije o dogajanju v Ukrajini, še prenaša STA.

(mbo)