V ZN zasedanja za dogovor o globalnem okviru za biotsko raznovrstnost

V Ženevi se začenja zaključni del treh zasedanj konvencije ZN o biološki raznovrstnosti, ki so se začela v obliki virtualnih zasedanj med pandemijo covida-19, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zasedanja, ki potekajo pod predsedstvom Kitajske in bodo trajala o konca meseca, so ključnega pomena pri zaključevanju pogajanj za ambiciozen in transformativni Globalni okvir za biotsko raznovrstnost po letu 2020, ki bo zagotovil uspešno in učinkovito varovanje narave, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Kot je na vladni spletni strani objavilo omenjeno ministrstvo, naj bi delovno telo Konvencije za znanstveno in strokovno podporo (SBSTTA) nadaljevalo razprave o spremljanju stanja in izvajanja po letu 2020.

Tako bodo pripravili predloge glede morske in obalne biotske raznovrstnosti, biotske raznovrstnosti in kmetijstva, biotske raznovrstnosti in zdravja ter invazivnih tujerodnih vrst. Obravnavali bodo tudi sintetično biologijo, oceno in obvladovanje živih spremenjenih organizmov.

V fokusu bosta med drugim tudi netrajnostna proizvodnja in potrošnja.
Pet ključnih dejavnikov izgube biotske raznovrstnosti

Delegati naj bi prispevali k izboljšanju mehanizmov za spremljanje, poročanje in pregled izvajanja ter za izboljšanje zmogljivosti držav za upravljanje in ohranjanje virov biotske raznovrstnosti, koristi od ekosistemskih storitev in doseganju ciljev okvira.

Pričakovan je tudi napredek pri predlogih načrtov za izboljšanje ozaveščanja javnosti.

Obravnavanih bo pet ključnih dejavnikov izgube biotske raznovrstnosti: spremembo rabe kopnega in morja, netrajnostno izkoriščanje, podnebne spremembe, onesnaževanje in invazivne tujerodne vrste ter pomembne  posredne dejavnike, kot so na primer netrajnostna proizvodnja in potrošnja.

Razprave temeljijo na prvem osnutku za obdobje po letu 2020, dolgoročni viziji do leta 2050 in srednjeročnih mejnikih ter poslanstvu do leta 2030.

Druga vprašanja, ki jih bo ta del zasedanja obravnaval, vključujejo zagotavljanje kadrovskih in finančnih virov, finančni mehanizem in dostop do informacij o digitalnem zaporedju iz genskih virov in delitev koristi od njihove uporabe.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: